Halálos munkahelyi balesetek Sajóbábonyban: nem tartatták be a szabályokat a mérgező anyagokkal dolgozó üzemben

2023. október 28. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva

A HVG kikérte és feldolgozta a Miskolc mellett sajóbábonyi ipari parkban történt balesetek dokumentumait. Az esetekben közös szál, hogy a sok esetben tragikus kimenetelő balesetekben munkavállalói és munkáltatói oldalról egyaránt súlyos hibákat követtek el.

A januári esetről a Telexen is beszámoltunk, ekkor egy munkás mérgező gázt lélegzett be és meghalt. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy a férfi bár egy műszerrel a konténerből kiáramló gáz nedvességtartalmát kellett volna megmérnie, valamiért úgy döntött, hogy az egyik tartályt felbontja, és bemegy a belsejébe. Az őt segítő munkatárs vallomása szerint még kilátszott a feje, amikor szólt neki, hogy ne menjen le, de a balesetben elhunyt férfi akaratos, kiabálós emberként ismerte, nem mert vele komolyabban konfrontálódni. Amikor a férfi másodszorra jött vissza, és épp a létrát fogta volna meg, hírtelen görcsbe rándult az egész teste, és onnantól semmire nem reagált.

A férfit végül a telep tűzoltói emelték ki, kollégája szerint ekkor már élettelen volt. A balesethez vagy egy tucatnyi munkaügyi előírást szegett meg, ami megvédte volna a tragédiától. A vizsgálat azonban azt is megállapította, hogy a cég sem ellenőrizte túl szigorúan ezeknek a betartását. A Kischemical kapott egy 720 ezer forintos büntetést, a rendőrség pedig ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Ahogy januári cikkünkben is utaltunk rá, volt egy évvel korábban egy másik halálos kimenetelű baleset is, amikor a Kischemical V3-as üzemében dolgoztak hárman a foszgénkályhák technológiai részén, egy előre elrendelt karbantartási feladaton.
A karbantartáshoz el kellett távolítaniuk a munkásoknak egy elemet, amihez négy átmenő csavart kellett megbontani. A baleset akkor történt, amikor a mérgező gáz zárt rendszerben tartásáért felelős HV-szelep elmozdult, és egyikükre ráfröccsent a gáz. Az ugyan nem derül ki az anonimizált dokumentumokból, hogy a három munkásból pontosan ki, de egyikük, aki korábban is erős köhögőgohamokat kapott a baleset után, aznap éjjel meghalt.

Ennél a balesetnél a Kischemicals 1,44 millió forintos bírságot kapott, mert nem gondoskodtak a sérült orvosi ellátásáról, munkásaikat súlyosan veszélyeztették.

A cikk beszámol egy harmadik mérgezésről is, amikor 2022 májusban az egyik munkás nátrium-hidroxiddal foszgén és sósav gázok semlegesítésével foglalkozott. A semlegesítés közben egy másik munkás a központi vákuumszivattyúnál lúgcserét végzett, amikor a vákuumzavar megkezdődött. Egy munkás bement a térbe, ahol rögtön észlelte, hogy életveszélyben van. Először alkohol inhalálásával enyhítette a tüneteket, majd minden bizonnyal a gyors és szakszerű ellátásnak köszönhette az életét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!