Tarlós szerint volt pénz a Biodóm befejezésére, nem érti, Karácsonyék miért hagyták félbe

2023. október 27. – 10:36

Tarlós szerint volt pénz a Biodóm befejezésére, nem érti, Karácsonyék miért hagyták félbe
Tarlós István volt főpolgármester telefonjával fényképez a Fővárosi Állat- és Növénykertben megvalósuló Biodóm sajtóbejárásán 2018-ban – Fotó: Kovács Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Tarlós István szerint „lehetséges, hogy téves” a 60 milliárdos igény, amire Bősz Anett főpolgármester-helyettes szerint szükség lenne a Biodóm befejezéséhez. Tarlós érthetetlennek tartja, hogy a jelenlegi városvezetés miért nem fejezte be az építkezést, amikor rendelkezésre álltak a szükséges források – erről beszélt a volt főpolgármester a Magyar Nemzetnek.

Bősz Anett főpolgármester-helyettes múlt héten arról nyilatkozott, hogy a főváros a jövőben nem tudja fedezni a félkész létesítmény fenntartási költségeit, ezzel szemben Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője azt közölte, hogy a sajtóinformációkat semmilyen módon nem tudják alátámasztani. Tarlós István szerint folyton arról születnek cikkek, hogy a fővárosnak nincs pénze fűteni a befejezetlen építményt. Ahelyett, hogy egyszer is arról értekeznének, hogy mi okból állították le az építkezést. Hangsúlyozta, hogy

„a Biodóm soha nem volt állami projekt, hanem az állam egy fővárosi, még pontosabban állatkerti projektet finanszírozott”.

Felidézte, hogy az állatkert kezdeményezését a Fővárosi Közgyűlés is jóváhagyta, a kormány pedig állítása szerint kétszer is pénzügyi támogatásban részesítette: egyszer 25, majd később Persányi Miklós, a fővárosi állatkert korábbi igazgatója kezdeményezésére további 19 milliárd forinttal. Persányi a megállapodásban foglalt költségkeret mellé 2019 júniusában egy 20 milliárdos többletigényt jelzett a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának.

Tarlós szerint a Biodóm projektet Karácsony városvezetése „a valóságnak megfelelő indokok mellőzésével nem folytatta”. A volt főpolgármester azt állítja, hogy az állatkertnek rendelkezésre állt még a projekt konkrét fedezetéből hatmilliárd forint, a kormány pedig felajánlotta mellé a Hermina-garázsokra szánt hétmilliárd forintot is. Szerinte így mindössze hétmilliárdot kellett volna a fővárosnak hozzátennie, hogy az állatkert befejezhesse a projektet. A volt főpolgármester szerint a 2019-es főpolgármester-váltáskor a „kasszában maradt” 200 milliárdból be lehetett volna fejezni az építést. Hozzátette:

A Biodómot pedig szerinte külön őriztetni teljesen felesleges, mivel a vasbeton szerkezet az állatkert zárt területén belül van.

A 2019-ben a befejezéshez Persányiék még húszmilliárdot kértek volna, de 2023-ban már azt mondja a főváros, hogy 60 milliárdra lenne szükség. A volt főpolgármester véleménye, hogy Persányi elszámolhatta magát, és többféle, a berendezésekkel kapcsolatos költséggel nem kalkulált, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a jelenlegi városvezetés esetleg már prognosztizált üzemeltetési költségekkel is számol. De szerinte az sem kizárt, hogy téves a 60 milliárdos igény.

A Biodóm projektet még a fővároshoz tartozó állatkert előző igazgatója, Persányi Miklós lobbizta ki Tarlós István főpolgármestersége alatt, az eredeti felállás szerint a kivitelezést a kormány finanszírozta, a beruházást pedig az állatkert felügyelte. Aztán megcsúsztak a költségek, Tarlóst Karácsony Gergely váltotta, az épület pedig évek óta befejezetlenül áll. Az állatkert összesítése szerint fél év alatt több mint félmilliárd forintot emésztett fel a Biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!