„Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van a Balaton-part kisajátításában” – szavalta egy tanár a makói gimnázium ünnepségén

2023. október 27. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

„Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van. Nemcsak a lefóliázott mesekönyvben, a könyesbolti »Ne menj odá«-ban. Ott zsarnokság van a Balaton-part kisajátításában, az »Akinek nincs semmije, az annyit is ér«-ben, a NER-ben, az »Oszt jó napot!«-ban. Ott zsarnokság van, a konténertanteremben, Vezsenyi Laci és Trauer Jancsi ellehetlenítésében, a megalázó státusztörvényben.” Ez a versrészlet hangzott el egy tanártól a makói József Attila Gimnázium október 23-ai ünnepségén múlt héten.

A beszédrészletet a Makói Csípős nevű helyi független lap hozta nyilvánosságra, többet azonban nem közöltek. Megkerestük a beszédet elmondó tanítót, aki nem szerette volna, hogy neve nyilvánosságra kerüljön, de azt elmondta, hogy az „idézett szöveg az ünnepi műsor egy kiragadott részlete, egy Illyés-vers parafrázisa, amelyet én írtam bele az eredeti versbe, és én is mondtam el. Ennyi.”

Kerestük az iskolát is, de nem reagáltak. A József Attila Gimnázium az elmúlt hetekben többször került a hírekbe, augusztus végén ugyanis innen mondott fel Vezsenyi László, aki mint vasalódeszkás tanár lett ismert még a koronavírus-járvány alatt. Másfél hete egy másik népszerű tanár, az ünnepi előadáson szintén megemlített Trauer János is felmondott, de olyan is előfordult októberben, hogy egy pedagógus nem kapott fizetést, majd amikor ezt szóvá tette, ki akarták rúgni.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!