Lukasenko meghívta Orbán Viktort Belaruszba

2023. október 27. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök meghívta Orbán Viktort Belaruszba, ahol „komoly kérdésekről” akar tárgyalni a magyar miniszterelnökkel – értesült a Belta hírügynökség. Megkerestük a miniszterelnök sajtófőnökét, aki azt írta, hogy a meghívással majd jövő héten foglalkoznak.

A meghívást állítólag a csütörtökön Minszkbe látogató Szijjártó Péter külügyminiszternek tolmácsolta a belarusz elnök, Putyin legközelebbi szövetségese. A hírügynökség szerint a belarusz elnök azt mondta a külügyminiszternek, hogy a magyar és a belarusz kereskedelmi kapcsolatok rossz állapotban vannak:

„Nem a mi hibánkból. Az okokat önök is ismerik. Ha a magyarok és a magyar vezetés szeretné, hogy magyarok Belaruszban dolgozhassanak, akkor szívesen fogadjuk az önök vállalkozásait, cégeit, és a legkedvezőbb feltételeket teremtjük meg a munkához”

– mondta Lukasenko. Majd arról beszélt, hogy nekik gyakorlatilag lehetetlen lenne most Magyarországra utazniuk. „De bármikor jöhet hozzánk. Komoly dolgokról fogunk beszélni. Úgy gondolom, hogy hasznos lesz”. Az elnök köszönetet mondott a több területen nyújtott segítségéért, például, hogy a belarusz sportolók részt vehetnek a magyarországi sportversenyeken. „Azt hiszem, eljön majd az idő, amikor képesek leszünk az önök a Belarusszal szembeni jó politikájukra megfelelően válaszolni” – mondta.

Azt, hogy Orbán Viktor tervez-e Belaruszba látogatni Lukasenko meghívására megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökétől, Havasi Bertalantól. A sajtófőnök azt írta, hogy „a miniszterelnök jelenleg Brüsszelben tárgyal az EU-csúcson, ezzel a kérdéssel majd a jövő héten tudunk foglalkozni”.

A meghívót Szijjártó a Belaruszban tartott kétnapos nemzetközi konferencián kaphatta, ahova több mint harminc országból érkeztek. Ott volt például Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, akire Szijjártó Péter csak a barátjaként szokott hivatkozni, míg a kínai külügyminiszter videóüzenetet küld.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!