Kiderült, kihez tartozik a kétkerületnyi terület, ahol titokzatos beruházást terveznek Budapesten

2023. október 27. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hete írtunk arról, hogy kétkerületnyi területen terveznek titokzatos beruházást Budapesten, ekkor a kormány nem árulta el, mit terveznek, azonban most a Válasz Online mind a 144 tulajdoni lapot átnézte, amiből kiderült: a terület főbb nyertese két-három család és a Földber Kft. lehet; utóbbiba tavaly szállt be Tiborcz Istvánék egyik legaktívabb magántőkealapja, a Főnix.

Szeptember 14-én jelent meg egy kormányhatározat arról, hogy Soroksár és Gyál területén termőföldeket, szántókat, legelőket és erdőket jelölt ki a kormány beruházási célterületnek. Az összesen közel 100 helyrajzi számon lévő terület csak Budapesten 500 hektárnyi. A Telexnek küldött válaszaiból annyi derül ki, hogy valamilyen ingatlanfejlesztést terveznek ide. A Válasz Online beszerezte a kijelölt terület tulajdoni lapjait, amiből kiderült, hogy:

173 hektár a XXIII. kerületben egy Földber nevű kft. birtokában van. Ezt a céget tavaly vásárolta fel a Tiborcz Istvánék által kezelt Főnix Magántőkelalap.

Az eladó a Kogart-alapító bankár, Kovács Gábor nevével fémjelzett csapat volt, amely egyebek mellett XI. és XXII. kerületi, törökbálinti, érdi, tárnoki és sóskúti ingatlanok hasznosításával foglalkozik – írja a lap. Tavaly egyébként már született egy kormányhatározat, amely „logisztikai és általános gazdasági célú ingatlanfejlesztésre” jelölt ki mintegy 200 hektárt Budapest XXIII. kerületében. Júniusban először a Direkt36 írt arról a Telexen is megjelent cikkében, hogy Kína Magyarországon hozna létre vegyianyag-lerakatot a vasúton ideszállított termékeinek. Orbán Viktor miniszterelnök júliusban azt mondta, hogy ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni, majd ezt később a kormány is megismételte.

A most szeptemberi, újabb kormányhatározat 560 hektárt jelöl meg logisztikai beruházási célterületként. A 2022-es 200 hektárnak több része is belekerült ebbe a több mint 560 hektárba. A két kormányhatározat összesen 144 helyrajzi számot érint, ezek pedig együtt 652 hektárnyi földterületet tesznek ki.

Azt egyelőre nem tudni, hogy egy ekkora, hat-nyolc margitszigetnyi területen milyen projektek valósulhat meg, azt azonban már látni, hogy kik a jövőben méltán értékes földterületek tulajdonosai. A fejlesztési terület 173 hektárja Földber Kft.-é, ezt a Válasz Online információja szerint tavaly nagyjából 900 millióért vette meg a Tiborcz Istvánhoz köthető magántőkealapos csapat. Emellett a Válasz Online szerint a területen „az Ángyán József-féle földprivatizációs jelentésekben feltűnő, jó CBA-s kapcsolatokkal rendelkező” Horváth Mihály és családja, valamint két régi üzleti partnere – Pintér Gyula Ferenc, Tajti Imre – is jelen van.

A Földber Kft és Horváth jelenleg a teljes 652 hektár közel 90 százaléka fölött rendelkezik. A pontos tulajdonosi megoszlás a fejlesztési területen jelenleg így néz ki:

  • Földber Ingatlanfejlesztő Kft. összesen 173 hektár földdel – erdővel, legelővel, szántóval, réttel, fásított területtel, csatornával – rendelkezik Soroksár külterületi részén, 22 darab helyrajzi számon.
  • Horváth Mihály és családtagjai: gyáli és soroksári ingatlanok közül 32 darab tartozik Horváth Mihályhoz, öt a feleségéhez és 25 a gyermekeihez, ezenkívül még van öt tulajdoni lap, amin szerepelnek Horváthék. A projektterületen 70 darab helyrajzi számon, összesen mintegy 253 hektáron van bejegyzett részesedésük.
  • Pintér Gyula Ferencnek a zónában közel 86 hektárnyi földterülete van, hat helyrajzi szám alatt.
  • Tajti Imre a célterület soroksári részén 56 hektárral rendelkezik, hat helyrajzi számon.

A felsoroltak mellett 18 magánszemélyt vagy családot azonosított a Válasz Online, hozzájuk 24 helyrajzi szám tartozik, ami 32 hektárt jelent. A magyar államnak mindössze 11 hektárja van, hat helyrajzi számon, az XXIII. kerületnek pedig szintén hat helyrajzi számon van valamivel több mint három hektárja. Rajtuk kívül még a Prologis logisztikai vállalatnak van négy helyrajzi számon közel 38 hektárja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!