Kétmilliárd forintos vesztesége volt tavaly a Humda Zrt.-nek, idén több mint egymilliárdot költ kommunikációra

2023. október 26. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

Bruttó 1,39 milliárd forintos keretszerződést kötött augusztus elején a Humda Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Balásy Gyula két cégével, a Lounge Design Kft.-vel és a New Wave Media Kft.-vel rendezvényszervezési és kommunikációs feladatokra – írja az Rtl.hu. Balásy cégei évente több százmilliárd forintos megrendeléseket kapnak a kormánytól és az állami vállalatoktól.

Az nem derült ki a közbeszerzési dokumentumokból, hogy milyen rendezvényeket kell kommunikálni, és a cég sem válaszolt a lap kérdéseire. A tetemes reklámköltés azért is érdekes, hogy az Átlátszó cikke szerint

a Humda Zrt. kétmilliárdos veszteséggel zárta a tavalyi évet.

A céget még az Innovációs és Technológiai Minisztérium alapította azzal a céllal, hogy az autó- és motorsportban erősítse Magyarország pozícióját, majd az elektromos autók vásárlását ösztönző pályázatok lebonyolításában is részt vett. Az állami vállalatot a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kapta meg, amelynek elnöke Palkovics László korábbi innovációs és technológiai miniszter.

A Humda egyik legfontosabb projektje a hajdúnánási MotoGP-pálya, amelynek terveit 2020-ban mutatták be. A G7 összegzése szerint ekkor az új pálya költségeként 65 milliárd forinttal számoltak. Az első futamot 2022-ben akarták megrendezni, de a pálya nem épült meg, Lázár János lehúzta a fejlesztések listájáról. Igaz, addigra már elköltöttek 4 milliárd forintot rá.

Ha Hajdúnánáson nem is, a Balaton Parkban már lehet motorverseny. Szeptember végén az MTI számolt be róla, hogy a gyorsaságimotoros-világbajnokság versenynaptárásban a június közepére tervezett Kazah Nagydíj tartalékhelyszíneként a balatonfőkajári Balaton Park Circuit is szerepel. 2025-ben pedig a Hungaroringen térhet vissza a MotoGP Magyarországra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!