Orbán a Karmelitában fogadta Krausz Ferencet, további kormányzati támogatást ígért a kutatásaihoz

2023. október 25. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány több tagja tudománypolitikai megbeszélést folytatott szerdán délelőtt Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikussal a Karmelitában – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tárgyaláson az MTI fotója alapján ott volt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter, valamint Palkovics László volt technológiai és innovációs miniszter is.

Orbán Viktor és Krausz Ferenc megbeszélése a Karmelitában – Fotó: Benko Vivien Cher / MTI
Orbán Viktor és Krausz Ferenc megbeszélése a Karmelitában – Fotó: Benko Vivien Cher / MTI

A megbeszélésen a Krausz vezette Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) 2030-ig tartó stratégiai céljainak megvalósításához szükséges intézkedésekről volt szó, ez alapján véglegesíti a kormány azt az előterjesztését, amely a kutatások további kormányzati támogatását célozza.

A Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ kutatásainak az a célja, hogy a vérplazma molekuláris összetételében bekövetkező legapróbb változások monitorozásával, a legmodernebb ultrarövid impulzusú lézertechnológiával vizsgálják az emberi egészséget. Céljuk, hogy az infravörös molekuláris ujjlenyomat a következő generációs molekuláris diagnosztika egyik sarokköve legyen, új utat nyitva a lakosság egészségének átfogó vizsgálatára.

Krausz Ferenc október elején kapta meg a fizikai Nobel-díjat Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva, kutatásaikhoz korábban az Európai Kutatási Tanácstól is kaptak támogatást. Ez hosszú távra finanszíroz kockázatos, de magas megtérülést ígérő kutatásokat. A testület szerint összesen közel tízmillió eurót kaptak ebből a forrásból, erről részleteket itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!