Soha nem látott mértékű migráció a Hortobágyon: megdőlt a darurekord

2023. október 22. – 21:03

Soha nem látott mértékű migráció a Hortobágyon: megdőlt a darurekord
Szállnak és állnak a darvak – Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban nemcsak a melegrekordok dőltek meg, hanem a daruvonulási maximumok is minden korábbinál magasabbra lendültek ki a Hortobágyon. A két dolog között lehet is összefüggést találni.

A Hortobágyi Nemzeti Park a múlt héten közölte, hogy rekordszámú vonuló darvat figyeltek meg az őrszolgálatának tagjai a vizes élőhelyeiken. Október 15-én azt közölték, hogy a legutóbbi szinkronszámlálás alapján 197 688 daru éjszakázott Magyarországon, és ebből 182 780 a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén volt. Ez nem akkora meglepetés, hiszen az eurázsiai daru (Grus grus) számára a Hortobágy a legjelentősebb vonulóhely.

A rekord egy hetet élt, hiszen az újabb számolás már 194 750 darvat talált a Hortobágyon. Ez a természetvédelmi szakembereket is meglepte, mert a több évtizede tartó szinkronszámolások azt mutatták, hogy október második felében már a csökkenő tendencia jellemző. Az enyhe időjárás során tapasztalt déli áramlás, valamint a táplálkozási lehetőségek megléte viszont itt marasztalta a darvak tömegeit

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!