Sopronban majdnem 100 km/h erejű szelet mértek péntek reggel, narancs riasztást adott ki az OMSZ

2023. október 20. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

Széllökés veszélye miatt másodfokú, narancs riasztást adott ki a soproni járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) péntek reggel. A veszélyjelzés szerint Győr-Moson-Sopron vármegyében, a soproni járásban a következő órákban a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométerest.

A soproni Kuruc-dombon már reggel 97 kilométer/órás széllökést regisztrált a műszerük, de a budapesti János-hegyen is 77,8 km/h erejű szél volt.

Az Észak-Dunántúlon a déli, délnyugati szelet kísérő legerősebb lökések elérhetik, meghaladhatják a 70-75 km/órát, helyenként a 85-90 km/órát is. Éjszakára azán némiképp gyengül a szél.

Mindeközben akár 30 Celsius-fok is lehet pénteken. Szubtrópusi léghullámok érkeztek az ország fölé, és pénteken gyakorlatilag biztosan megdől a napi országos maximum-hőmérsékleti rekord.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel azt javasolja, hogy ahol erős széllökések miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón – írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!