Első fokon két év börtönre ítélték Tarsoly Csabát a Quaestor-botrányhoz kapcsolódó ügyben

2023. október 19. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Tarsoly Csabát a Kecskeméti Törvényszék csütörtökön, írja a Magyar Nemzet. Tarsoly ellen kétmilliárdos hűtlen kezelés, pénzmosás és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás az évek óta húzódó Quaestor-ügy egyik mellékszálaként. A kormánypárti lap úgy tudja, hogy ugyanebben az ügyben Tarsoly felesége egy év börtönt kapott.

A vádirat szerint Tarsoly Csaba 2004 tavasza előtt megállapodott a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet vezetőjével, hogy a Quaestor cégcsoporton keresztül a takarékszövetkezet vagyonából folyamatosan finanszírozza az elsőrendű vádlott fiának, a másodrendű vádlottnak a cégét, amit színlelt értékpapír-vásárlásokkal lepleztek.

Cserébe a takarékszövetkezet vezetője azt vállalta, hogy a szövetkezet pénzéből időnként kisegíti a Quaestor-csoportot. Ezzel a vádlottak 2004 és 2010 között több mint 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a takarékszövetkezetnek, amelyből több mint 500 millió forint eredetét leplezték úgy, hogy fiktív jogcímmel átutalásokat hajtottak végre és hozzányúltak a házipénztárhoz.

Tarsoly Csaba ellen a Quaestor-ügyben továbbra is folyamatban van az eljárás a Fővárosi Törvényszéken, a Magyar Nemzet információi szerint hamarosan megkezdődhetnek a perbeszédek.

A Quaestor-ügyfelek 2015. március 11-én levelet kaptak, Tarsoly Csaba a megértésüket kérte: fizetés nincs, a cég öncsődöt jelent. Hatalmas sor állt az iroda előtt az ETO-parkban, addigra az is kiderült a Magyar Nemzeti Bank közléséből, hogy a kibocsátott kötvényekből 150 milliárdnyi papírnak nem volt fedezete. Tarsoly – társaival – 2015. március 30-án került előzetes letartóztatásba, másnap az ETO-parkot és a stadiont lefoglalták. Az első tárgyalását 2016 júliusában tartották, azóta is tart a per, a Fővárosi Főügyészség 11 emberrel szemben emelt vádat bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás miatt. Az együttes elkövetési érték meghaladja a 77 milliárd forintot, a büntetőjogi értelemben vett sértettek száma 755 fő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!