Krausz Ferenc szerint a magyarok nagyon szorgalmasak, ez is lehet a magyarázata annak, hogy korábban halnak meg

2023. október 19. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Krausz Ferenc Nobel-díjas kutató szerint a magyarok nagyon szorgalmasak, talán ez is lehet a magyarázata annak, hogy az emberek miért halnak meg itthon öt-hat évvel előbb, mint a környező országokban – derül ki abból az interjúból, amit Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár készített Krausz Ferenccel.

Az államtitkár arra volt kíváncsi, hogy lehet-e valami speciális a magyar gondolkodásmódban, ami Krausz Ferencet segíthette a sikerei elérésében. Krausz Ferenc szerint ez egy nagyon összetett kérdés, de az egyik ok, hogy Magyarországon nagyon jó az oktatási rendszer. Neki személyesen is kiváló tanárai voltak, akik megszerettették vele a fizikát.

Az államtitkár azt is megkérdezte, mi az oka annak, hogy egy akkora országnak, mint Magyarország, ennyi Nobel-díjasa van. A kutató szerint hiába kreatív az ember, ha nem szorgalmas, és az ötleteit soha nem valósítja meg. Így szerinte 50 százalékban a siker azon múlik, hogy az ember képes-e keményen dolgozni érte.

A teljes interjút itt tudja megnézni.

Krausz Ferenc két társával, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva kapta meg az idei fizikai Nobel-díjat az ultrarövid időtartamú fényimpulzusokkal való kutatási eredményeiért.

Az attoszekundumos fizika a minket körülvevő világ elemi részecskéinek vizsgálatára ad lehetőséget, és nagyon fontos gyakorlati alkalmazásai lehetnek az ehhez szorosan kapcsolódó lézerfejlesztéseknek is. Krausz Ferenc például most azt vizsgálja kutatócsoportjával, hogy egyes vérmintákban bekövetkező változások elég specifikusak-e ahhoz, hogy lehetővé tegyék a daganatos betegségek egyértelmű diagnosztizálását még a betegség korai szakaszában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!