Meglepetés a kínai üzlet álmennyezete mögött: a megnyitó előtt jártuk be a Corvin Palace-t

2023. október 19. – 10:14

Meglepetés a kínai üzlet álmennyezete mögött: a megnyitó előtt jártuk be a Corvin Palace-t
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön nyit az ikonikus Blaha Lujza téri épület, a Corvin. Az átadás előtt bejártuk kívül-belül, alul-felül, hogy rájöjjünk: a teljes átadás még messze van.

Az első változás, amit a Blaha Lujza téren sétáló járókelő észrevesz: megváltozott a Corvin-logó a főbejárat felett. Az eredeti feliratból legtöbben inkább a Coroin szót silabizálták ki, több megjegyzés is érkezett erről, végül jobban megvágták a negyedik betűt, hogy jobban hasonlítson a v-re. Ez a változat se lesz hosszú életű, két héten belül egy art deco jegyeket felvonultató Corvin Palace felirat érkezik.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Balogh Olivérrel, az egyik tulajdonossal és Orning Olivér építésszel az egyelőre még eltorlaszolt főbejárat előtt találkozunk szerdán délután, hogy bejárjuk az épületet. Beküzdjük magunkat, az előtérben még munkások végzik az utolsó simításokat. Vezetőjük el is tanácsol minket, hogy jöjjünk vissza egy óra múlva, akkor sokkal jobb lesz fényképezni. Rendben, legyen így.

Jobbról kerüljük kívülről az épületet, a Márkus Emília utca felőli oldalon. A műemlék homlokzat egy részét itt nem lehetett visszaépíteni, a metró építésekor, a hatvanas években ugyanis itt vezették fel a szellőzőt, ami azóta is egy liftnyi helyet foglal el a tömbből. Most egy díszesebb álbejáratot kapott a szellőző, hogy a karbantartók be tudjanak menni, de az ajtó mögött csak egy kis szerelőakna húzódik meg.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Márkus Emília utca az épület legkevésbé attraktív oldala, az itteni gazdasági bejáraton át végzik majd az üzletek feltöltését, és itt van az elhíresült, naponta szétvandálkodott közvécé is. A vécé ügyében a Corvin tulajdonosai tárgyalásokat folytatnak az önkormányzattal, mert érzik, hogy a rossz híre az üzletháznak sem tesz valami jót.

A Stáhly utcai hátsó bejáraton lépünk be újra az épületbe. Itt derül ki, hogy az üzletház még messze van a teljesen késztől. A Blaha Lujza téri homlokzatot ugyan már helyreállították, és a földszinti részen már egy bankfiók, egy gyógyszertár és egy étterem is működik a csütörtökön megnyitó Spar és DM mellett, de a hátsó front és az emeletek még csak szerkezetkész (lényegében kibelezett) állapotban vannak.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Itt hallunk arról, hogy amikor a Reisz Zoltán tervezte épület 1926 és 1929 között megépült, az akkori tulajdonos az itt dolgozóknak menzát és óvodát is terveztetett bele. Sőt, a szomszéd épületben dolgozói szállás is volt, ahová alagúton mehettek át az emberek a munkaidő letelte után.

Az első emeleten nagy meglepetés várta a felújító munkásokat, amikor lebontották az ott korábban üzemelő kínai üzlet álmennyezetét. A födém egy kátránnyal lekent üveges bevilágítót takart. A kátrány valószínűleg a beázások miatt került a bevilágítóra, amit most kibontottak és megnagyobbítottak. A jelenleg még takaróburkolattal védett bevilágító egy szakasza alatt restaurátorok dolgoznak éppen az eredeti domborműveken. Ha majd elkészül, 2024–2025 körül vendéglátóhely és egybefüggő közösségi tér lesz alatta.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Feljebb megyünk a néhol még mozaikkal kirakott, lepukkant belső lépcsőházban. Felsejlenek az egykori Müsziben (Művelődési Szint kulturális-közösségi helyszín, 2012–2017) töltött esték. A második-harmadik emeleten a belső tér még lecsupaszított, csontvázállapotban várja a jövőt, amit a tulajdonosok is csak tervezgetnek.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az ötödik emeleten szintén lebontották az alacsony födémet, hogy teljes, nagy teret kapjanak. A ferde tetőbe nagy ablakok kerültek. Talán konferenciahelyiség vagy valami hasonló lesz majd itt később, még nem döntötték el. Viszont, ahogy mesélik, a födém lebontásakor derült ki, hogy a sötét padlástérben volt régen a Magyar Posta hivatalos postagalamb-keltetője.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Fellépcsőzünk a Corvin Palace legattraktívabb részére, a tetőre, ahol egykor a Corvin-tető szórakozóhely is működött. A hatalmas, mintegy 600 négyzetméteres tetőn még folyik a bontás, ottjártunkkor épp a régebbi (hozzáépített) vécéblokk nyögött a légkalapács alatt. Ha összeáll a teljes tetőtér, aminek pereme már felújított balusztrádot és régi fényképek alapján felállított, Merkúr-fejes oszlopokat kapott, akkor valószínűleg ismét valamilyen bár fog itt működni, várhatóan csendesebben, mint őse. A jövő tetőbárjához külön liftet terveznek.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A tetőn derül ki az is, hogy az egyik tulajdonos a régebbi időkben a Corvin-tető társüzemeltetője is volt. Mint visszaemlékezik az egyik legsokkolóbb élményére, valamelyik vasárnap este azzal hívták fel, hogy betörtek a klubba a tetőn, de nem vittek el semmit. A biztonsági felvételekből derült ki, hogy a betörés valójában kitörés volt, az egyik buli után ott maradt bezárva egy vendég, aki az eszmélése után egy székkel csapta ki az ablaküveget, hogy kiszabadulhasson.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A tetőn hangszigetelt falak közé helyezték az épület új gépeit, például a hőszivattyú dobozait. Korábban egy szovjet gyártmányú gőzkazán dolgozott itt sokáig az épület kifűtésén, amit az idő előrehaladtával végül már csak egyetlen öreg szerelő tudott kezelni. Előfordult, hogy a kazánalkatrészért Szentpétervárra kellett kiutazni a 2000-es években.

A tetőtérről visszatérünk a földszint főbejárathoz, ahol időközben felkerül a díszes Corvin felirat a mozgólépcső fölé, és az állványzat is eltűnik. Az előtérben is teret szabadítottak fel: elbontották a födémet a régi, magas, galériás belépőre utalva. Az egykori kazettás mennyezet is előkerült az eredeti pillérekkel. Sikerült két mozgólépcsőt is becipőkanalazni úgy, hogy ne nyomják össze nagyon a teret. A felfelé vezető még egy darabig pihen, de a lefelé szállító a csütörtökön megnyíló DM bejáratához visz. A bolt mellé a pinceszinten még két másik új üzlet csatlakozik novemberben.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A főbejárat mellett érdekes, egész falat borító művészeti alkotás feszül, amit akár Vasarely is készíthetett volna, ha lett volna neki patchwork-korszaka. A vásznat ugyanis ötven-száz éves paplanhuzatokból varrták össze, arra festették fel a Centaurus A galaxist megidéző főmotívumot. Ezzel búcsúzunk az épülettől, és lépünk ki a megújult Blaha Lujza térre. Az épület előtt egy idősebb járókelő lép oda hozzánk, érdeklődve, hogy mikor nyit újra a Corvin. Mikor megtudja, hogy egyelőre még csak a földszint és a lenti szint éled fel odabent, kicsit szomorúan megy tovább.

Frissítés: A felújítás idején Orning Olivér építész a belső átalakításért, míg a homlokzat rekonstrukcióért az M-Teampannon Kft., Noll Tamás és Bordás András feleltek.

Kedvenceink