Jachtos cégben felbukkanó útépítő milliárdos érdekeltsége is bukott a GVH kartellezési ügyében

2023. október 18. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

A NER-jachtok elődeit birtokló máltai cégben felbukkanó útépítő mágnás, Rencsár Kálmán érdekeltségébe tartozó Soltút Kft. egyik leányvállalatára is büntetést szabott ki nemrég a Gazdasági Versenyhivatal – írja a 24.hu. A lap cikke szerint a Bács-Kiskun megyei vállalkozó leginkább a közpénzes tendereken sikeresen szereplő útépítő Soltút Kft.-ről ismert, és a cég eredményeinek köszönhetően ő, valamint családja is szerepelt már a leggazdagabb magyarok listáján.

Az útépítő cég mellett több kisebb tagja is van a a Rencsár-birodalomnak, ilyen a Soltút leányvállalata, a Medivia Kft. is, amely 16 másik céggel együtt volt egy nagy közúti kartell része, ezért rótt ki rá büntetést a Gazdasági Versenyhivatal. Az ország teljes területét lefedő sorozatos összejátszások miatt a hatóság összesen 284,8 millió forintos bírságot szabott ki 17 vállalkozásra, miután nyolc évig zajló vizsgálatok során arra jutottak: az útjelfestéssel és közúti táblázással foglalkozó vállalkozások nagy része felosztotta egymás között a hazai piacot 2012 és 2014 között.

A Mediviára 21,95 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabtak ki, az indoklás szerint azért, mert társaival, a Belfry Út Kft., illetve a Magyar Plastiroute Kft.-vel „a közúti táblák kihelyezését és az útburkolati jelek festését érintő, a közép-magyarországi régióra vonatkozó, a status quo (piaci részesedések) fenntartására irányuló, a piac illetőleg az egyes tenderek felosztása, az árak egyeztetése és az árakra vonatkozó érzékeny információk megosztása révén megvalósuló, versenykorlátozó célú egységes, folyamatos és összetett jogsértést tanúsított”.

2012 és 2019 között a Magyar Plastiroute Kft.-ben is érdekelt volt Rencsár, mivel a Soltút tulajdonos volt a cégben, a listán szintén szereplő Bakony Plastiroute Kft. fő tulajdonosa pedig a Magyar Plastiroute, így a kartellügyben elmarasztalt cégek közül több is köthető Rencsárékhoz.

A három kft.-re összesen több mint 100 millió forint büntetést szabott ki a GVH, ez az összbírság több mint harmada, írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!