„Elém nyomta a papírokat, én meg aláírkáltam” – mondta a volt MSZP-s képviselőhöz köthető százmilliós csalás egyik vádlottja

2023. október 16. – 17:48

„Elém nyomta a papírokat, én meg aláírkáltam” – mondta a volt MSZP-s képviselőhöz köthető százmilliós csalás egyik vádlottja
Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Sosem fogadott be nagyobb számlát a cégem, mint amennyi munkát az alvállalkozó elvégzett” – mondta Joób Márton, korábbi szegedi MSZP-s, jelenleg független önkormányzati képviselő és háromszoros világbajnok kenus hétfőn a Szegedi Törvényszéken. A több százmilliós csalási ügyben a politikus is érintett, és korábban hat ember már bűnösnek vallotta magát, őket jogerősen el is ítéltek. Joóbra kilenc év fegyházbüntetést kért az ügyészség. A vád úgy tartja, a politikus és köre egy négy megyében működő bűnszervezetet hozott létre, hogy szórólapterjesztéssel és műsorújság kiadásával foglalkozó cégét a piacon tarthassa.

Ugyanakkor nem adóztak rendesen, fiktív számlákat adtak ki és fogadtak be, a munkavállalók után alig fizettek járulékot, így a vádirat szerint 2013 és 2017 között mintegy 271 millió forint értékben okoztak vagyoni hátrányt az államnak. A képviselőt korábban egy egész napon át hallgatta ki a bíróság, szóba került a Mészáros cégcsoport és a szórólappiac működése is, az ellene szóló vádakban ártatlannak vallotta magát.

Az ügy még folyamatban van, Joób Márton, egy szeptember elején általa szervezett családi napon azt nyilatkozta a Szegedernek, hogy gondolkodik képviselői újraindulásán.

Hétfőn először két középkorú nőt, a tizenketted és a tizenharmad rendű vádlottat szólította a pulpitusra a bíróság. A tizenketted rendű vádlott az előkészítő ülések alkalmával már megvallotta a bűnösségét, egyezséget is szeretett volna kötni, de mivel szavaiban több ellentmondás is volt, a bíróság nem fogadta el a vallomását.

Ő továbbra is bűnösnek érzi magát, de nem úgy, ahogy az a vádban szerepel. A nőhöz két olyan cég is köthető, mely az ügyészség szerint fiktív számlákat adott ki, illetve fogadott be Joóbéktól, de a vádlott szerint neki a csaláshoz semmi köze, mindent a testvére intézett.

„Elém nyomta a papírokat, én meg aláirkáltam”

– mesélte testvéréről. A részletekbe nem ment bele, úgy gondolta, a büntetését jelenleg Szolnokon töltő fivére mindent szabályosan intéz. Azt sem tudta, hogy miért kell cégeket alapítani a nevére, a szervezetek számláiról is csak bátyja jelenlétében vett le pénzt. „Szólt a tesóm, beültünk a kocsiba, elmentünk és felvettük a pénzt.”

A tizenharmad rendű vádlott esetében is hasonló volt a felállás. „A párom nem indokolta meg, hogy miért én legyek a cégek ügyvezetője, csak azt mondta, hogy nekem ezekkel a dolgokkal nem kell foglalkoznom” – idézte szavait a bíró, mivel a nő most nem akart vallomást tenni. Őt azzal vádolják, hogy ügyvezetője volt két cégnek, amelyek szintén részt vettek a fiktív számlák kibocsátásában.

Volt párjával együtt több vádlottal is tárgyalt a bíróság által vizsgált időszakban, ezekről a találkozókról korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tudja „miről beszélgettek, mert nem érdekelt, nem figyeltem oda”. Volt élettársa időnként papírokat íratott alá vele, amikről nem tudja, hogy miről szóltak. A bíróság a vádlott számlakivonatát is ismertette, amiből kiderült, hogy gyakran vett fel többmilliós összegeket a cégek számlájáról.

A két nő meghallgatása után Joób Márton állt az emelvényre. Az elmúlt alkalmakon feljegyzett észrevételeit 32 oldalban foglalta össze, és ezt olvasta fel a bíróság előtt. Állításainak nagy része már korábban is elhangzott, beszélt arról, hogy

visszautasítja az ügyészség vádiratát, ami szerinte nem megalapozott,

mert a másodrendű vádlottnak, az alvállalkozójaként a terjesztést végző cég vezetőjének szavaival próbálják alátámasztani, ami ellentmondásos. Úgy fogalmazott, egy koncepciós eljárás zajlik ellene, emberi jogai nem lettek biztosítva, az ártatlanság vélelmét megsértették vele kapcsolatban.

Azt mondta, hogy cége, a Műsorkalauz Kft. sosem végzett terjesztést, nem is alkalmazott terjesztőket, ügynökség volt, így országos munkákat vállalt, amiket alvállalkozóknak osztott tovább. Hogy az alvállalkozók, akiknél a csalások történtek, hogyan működtek, arra ő nem látott rá, mert ezeket nem ő, hanem a másodrendű vádlott irányította.

Idézett is vádlott-társa korábbi vallomásaiból, aki többször állította, hogy Joób nem kötődik az alvállalkozókhoz, de mégis tudott a csalásról. Felhozta a korábbi tárgyalásokon már emlegetett sanyi2015 nevű xls fájlt, melyben az ügyészség szerint azt dokumentálták, hogy ki mennyi pénzt vett ki a cégekből. A képviselő azt mondta, vállalkozásának nem volt köze ehhez a dokumentumhoz, nem is az ő irodájukban találták, hanem a másodrendű vádlott gépén.

„Egyetlen fabatkát sem adnék a másodrendű vádlott táblázataira, mert hihetetlenül trehány ember” – jelentette ki, majd arra kérte a bíróságot, hogy a fájlt vegyék ki a bizonyítékok közül. Bár a terjesztő korábban azt mondta, látta a dokumentumban Joób Márton nevét, és ő maga is szerkesztette a fájlt, a politikus szerint hozzáférése sem lehetett, ezért a szavai nem hitelesek.

Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex
Fotó: Rostova Anna / Szegeder / Telex

„Sosem fogadott be nagyobb számlát a cégem, mint amennyi munkát az alvállalkozó elvégzett” – mondta Joób. Szerinte a terjesztéssel foglalkozó másodrendű vádlott megvezette őt, amikor azt mondta, hogy az vállalkozóknál minden rendben, „védte a királyságát” és a nagy büntetéstől való félelmében mondott többször terhelő dolgokat a politikusra. Végezetül azt kérte, hogy a bíróság vegye ki a zárolás alá vett vagyontárgyak közül felesége házrészét.

„Ez a vallomás igazi politikusi teljesítmény” – jegyezte meg a másodrendű vádlott, miután Joób végére ért a 32 oldalnak, majd úgy folytatta, hogy „Istennel van problémája Joóbnak, nem tudja az igazak álmát aludni, mert hazudik”. Szembesítést rendelt el a bíróság, mely során a két férfi egymás elé állt és egymás szemébe mondták vádjaikat.

A terjesztő szerint Joób mindent tudott a háttérben folyó csalásról, mire a képviselő azzal reagált, hogy ő meg volt vezetve. „Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy hazudsz” – zárta rövidre a másodrendű vádlott, így a szembesítés eredménytelen lett. Hogy a felesége házrészének és a sanyi2015.xls-nek mi lesz a sorsa, arról később dönt a bíróság, az ügy szerdán, a szakértői vélemény meghallgatásával folytatódik.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!