Szankciókat vethet ki az USA magyar kormányközeli szereplőkre

2023. október 12. – 19:36

Másolás

Vágólapra másolva

Arról tájékoztatta néhány európai szövetségesét az Egyesült Államok, hogy szankciókat fognak kivetni magyar magánszemélyekre – írja a VSquare hírlevele névtelen diplomáciai forrásokra hivatkozva. Szerintük a lista még nem teljes, és arról sem döntöttek, hogy a szankciók mikor lépnek életbe.

Az Egyesült Államok korrupciós ügyekben való részvétel miatt szankcionálja majd ezeket a magyarokat, akik valószínűleg a politikai elithez kötődnek. A Biden-kormány azzal számol, hogy Orbán Viktor a szankciók hallatán mártírnak fogja beállítani magát.

A VSquare értesülését a Telexen nem tudtuk ellenőrizni, de az egybecseng azzal, amit néhány hónapja egy háttérbeszélgetésen David Pressman mondott nekünk. Ő akkor arról beszélt, hogy keresik a módszereket, amivel nyomást gyakorolhatnak a magyar kormányra az orosz-ukrán háborúban képviselt álláspontja megváltoztatása érdekében.

Pressman szerint ennek a nyomásgyakorlásnak az egyik lépése volt a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) szankcionálása. Akkor a kormány órákon belül meghátrált és bejelentették, hogy Magyarország kilép a kémbanknak is nevezett intézményből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!