A magyar autósok hatodának már most is túl drága a benzin, inkább letették a kocsit

2023. október 9. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Reprezentatív felmérésben kereste a választ a Totalcar a Pulzus Kutatóval közösen arra a kérdésre, hogy mi az a benzinárszint, amelynél az autósok leteszik az autót. A válaszban azt kapták, hogy az autóval rendelkezők (összes megkérdezett 49 százaléka) hatoda, vagyis 16 százaléka már a jelenlegi üzemanyagárakat is túl drágának találta, ezért ők már letették az autójukat, ha pedig a literenkénti árak még magasabbra szöknek, 700-800 forintra, akkor további 19 százalék döntene így. Ez a veszély mindenesetre egyelőre nem közvetlen, szerdától 20 forinttal eshet az üzemanyag ára a kutakon.

Az érintettek 17 százaléka semmiképp sem szállna ki az autójából. 11 százalék nem tudja a választ, vagy nem szeretett volna válaszolni a kérdésre. A közvélemény-kutató nemi bontásban is vizsgálta a kérdést: eszerint a nők 15 százaléka tette már le az autót, a férfiak közül 17 százalék döntött így. 700-800 forintos árnál a nők 17 százaléka tenné parkolópályára az autót, a férfiaknál 22 százalék határozna így. A férfiak majdnem harmada mondta azt, hogy az üzemanyagáraktól függetlenül mindenképp kocsival közlekedne.

A korosztályos bontásból az derült ki, hogy az idősebbek könnyebben tették le az autót, 18 százalékuk már most sem autózik. Végzettség tekintetében az látszik, hogy az alapfokú végzettségűek körében a legnagyobb azoknak a tábora, akik a mostani drága üzemanyagok miatt váltottak. A diplomások körében a legjelentősebb az autóhoz ragaszkodók aránya.

A budapestiek több mint 30 százaléka nem mondana le az autózásról, és csakugyan 30 százalék az arány a községekben is.

Módszertan: A felmérést a Pulzus Kutató készítette 2023. szeptember 28. és október 1. között 1000 fő megkérdezésével. A válaszadók nem, kor, végzettség és lakóhely alapján reprezentálják a lakosságot. A kutatás a Pulzus okostelefonos applikációjának segítségével készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!