A kormányhivatal engedélyezte a Városliget közepére tervezett Nemzeti Galéria új terveit

2023. október 6. – 08:50

A kormányhivatal engedélyezte a Városliget közepére tervezett Nemzeti Galéria új terveit
Az új Nemzeti Galéria jelenleg elérhető látványterve – Forrás Liget Budapest

Másolás

Vágólapra másolva

Az újabb, módosított tervekre is megkapta az építési engedélyt a Városliget közepére tervezett új Nemzeti Galéria szeptember végén – tudta meg a Népszava. A lap azt írja, hogy a fővárosi kormányhivatal ahhoz is hozzájárult, hogy a tervezők eltérjenek az országos építési követelményektől.

Az új épület a tervek szerint 13 ezer négyzetméteres lesz, és a volt Petőfi Csarnok területén valósulhat majd meg. A Népszava azt írja a nyilvánosan elérhető tervek alapján, hogy az összes beépített terület meghaladja majd az 50 ezer négyzetmétert, míg a burkolt felület 18 ezer négyzetmétert foglalhat el a parkból. A jelenlegi tervek szerint az épület legmagasabb pontja 31,2 méter lesz.

Az új Nemzeti Galéria terveit többször is módosították, és vélhetően még fogják is, mert Baán László, a Városliget beépítéséért felelős miniszteri megbízott tavasszal még arról beszélt, hogy 2024–25-ben kezdődhet az építkezés, de

a Városliget Zrt. most azt állítja, hogy az építkezés a „ország gazdasági lehetőségeinek függvényében kerül majd ütemezésre”.

Így egyelőre nincs konkrét időpont a projekt indítására, az építkezés elkezdéséről vélhetően a kormány dönt majd.

A Népszavának korábban Lázár János építési minisztériuma azt válaszolta, hogy az állami beruházások felfüggesztése jelenleg a fővárosi múzeumprojektekre is vonatkozik, de „ezek megvalósításáról a kormány egyedi döntéseket hozhat”. A Nemzeti Galéria egészen addig a budai Várban működik majd, ameddig az új épület nem készül el. Az ottani állapotok nem a legjobbak: augusztusban egy hevesebb esőzés után több kiállítótér is beázott, de a műemlék tárgyaknak nem esett bajuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!