Már négy tbc-s beteget azonosítottak a ceglédi gyárban

2023. október 6. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva


Már négy tbc-s beteget azonosítottak az Infineon Technologies ceglédi üzemében, erősítette meg a Telexnek pénteken a cég.

„Megerősítjük, hogy egy ceglédi kollégánk szeptember végén tuberkulózist kapott,

és további három esetet azonosítottunk

több mint 150 kollégánk orvosi vizsgálata során, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött személlyel” – írták.

„Miután az egészségügyi hatóságok megerősítették a fertőzést, azonnal intézkedéseket kezdeményeztünk valamennyi munkatársunk egészségének biztosítása érdekében. Ez magában foglalja az összes ismert kontakt személy orvosi vizsgálatát – mielőtt újra beléphettek volna a telephelyre – további higiéniai intézkedéseket, valamint előkészületeket a potenciálisan fertőzött kollégák lehető legjobb kezelésének biztosítására. Mindezen intézkedéseken túl, ceglédi telephelyünkön minden kollégánknak lehetőséget biztosítunk önkéntes orvosi szűrővizsgálatokra” – közölte állásfoglalásában az Infineon Technologies.

A cég szerint munkavállalóik túlnyomó többsége be van oltva tuberkulózis ellen.

Az első fertőzött hírét csütörtökön erősítette meg a félvezető elemek gyártásával foglalkozó cég.

A tuberkulózis, vagy más néven gümőkor egy olyan idült fertőző betegség, amelyet a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz. Leggyakrabban a tüdőt károsítja, de súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy a tbc-baktérium elárasztja az egész szervezetet – az agyvelőt, a veséket, a tüdőt és a csontvelőt – és súlyos kórképhez, gyakran halálhoz vezet. A kórokozó nyálcseppek révén (köhögés) jut át egyik emberről a másikra, de fertőzött állat tejének fogyasztása is veszélyes lehet.

Az ANTSZ adatai szerint Magyarországon 1953-ban közel ötezer tuberkulózisos megbetegedést észleletek, de 1954 óta már minden újszülöttet oltanak tbc ellen. Ennek következtében csökkent az esetszám, 2011-ben 1500 új megbetegedést jelentettek. A KSH adatsora szerint szinte folyamatosan csökken az új tbc-s betegek száma Magyarországon, azonban az elmúlt évben egy kis növekedés figyelhető meg: a 2021-es 326-hoz képest 2022-ben 441 új tbc-s beteget regisztráltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!