Tbc-s lett egy ceglédi gyár dolgozója

2023. október 5. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Tuberkulózist (tbc-fertőzést) kapott az Infineon Technologies ceglédi üzemének egyik dolgozója – közölte a cég a Telex megkeresésére.

„Az Infineon számára munkatársaink jóléte és egészsége kiemelten fontos. Miután az egészségügyi hatóságok megerősítették a fertőzést, azonnal intézkedéseket kezdeményeztünk a ceglédi gyárunkban dolgozó összes munkavállalónk egészségének megvédésére. Ez magában foglalja az összes ismert érintkező személy további orvosi vizsgálatát, további higiéniai intézkedéseket, valamint a fertőzött kolléga lehető leghatékonyabb kezelésének biztosítását” – írta a félvezető elemek gyártásával foglalkozó cég.

Hozzátették, hogy a munkavállalóik túlnyomó többsége be van oltva tuberkulózis ellen. Azt is írták, hogy az egészségügyi hatóságokkal szorosan együttműködve figyelemmel kísérik a helyzetet, és készen állnak további szükséges intézkedések kezdeményezésére is.

A tuberkulózis, vagy más néven gümőkor egy olyan idült fertőző betegség, amelyet a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz. Leggyakrabban a tüdőt károsítja, de súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy a tbc-baktérium elárasztja az egész szervezetet – az agyvelőt, a veséket, a tüdőt és a csontvelőt – és súlyos kórképhez, gyakran halálhoz vezet. A kórokozó nyálcseppek révén (köhögés) jut át egyik emberről a másikra, de fertőzött állat tejének fogyasztása is veszélyes lehet.

Az ANTSZ adatai szerint Magyarországon 1953-ban közel ötezer tuberkulózisos megbetegedést észleletek, de 1954 óta már minden újszülöttet oltanak tbc ellen. Ennek következtében csökkent az esetszám, 2011-ben 1500 új megbetegedést jelentettek. A KSH adatsora szerint szinte folyamatosan csökken az új tbc-s betegek száma Magyarországon, azonban az elmúlt évben egy kis növekedés figyelhető meg: a 2021-es 326-hoz képest 2022-ben 441 új tbc-s beteget regisztráltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!