Pankotai Lili molinóval üzeni meg: Pintér és Haynau céljai ugyanazok

2023. október 6. – 17:52

Pankotai Lili molinóval üzeni meg: Pintér és Haynau céljai ugyanazok
Fotó: Pankotai Lili

Másolás

Vágólapra másolva

AZ OKTATÁS VÉRTANÚI

Haynau 13 honvédtiszt = Pintér 13 tanár

Csak az idő és a körülmények változnak, de a módszerek maradnak!

Ezzel a kísérőszöveggel posztolta ki Pankotai Lili azokat a molinóról készített felvételeket, amely jelenleg is kint lóg a Budai Váralagút fölött. A molinón a tizenhárom aradi vártanú portréja mellett tizenhárom kirúgott tanár fotója látható, Akkor és Most felirattal.

A pedagógustüntetésekben aktív szerepet vállaló Pankotai Lili a Telex megkeresésére azt mondta: a saját ötlete volt, hogy az aradi vértanúk emléknapján felhívják a figyelmet bizonyos, a jelennel kapcsolatos párhuzamokra. A molinót néhány ismerősével együtt 2 óra körül kötözték ki az alagút felső korlátjához, és azt tervezik, hogy 6 és fél 7 között, sötétedéskor veszik majd le onnan.

„Van az a mondás, hogy egyetlen dolgot tanulunk a történelemből: azt, hogy az emberiség nem tanul a történelemből. A jelenlegi oktatási rendszer pedig nem is törekszik arra, hogy rámutasson, mit tanulhatunk belőle, és milyen párhuzamokat lássunk, hogy felismerjük azokat az előjeleket, amik egy-egy rendszerben aztán újra visszaköszönnek” – fogalmazott Pankotai Lili, majd kifejtette, pontosan hogyan érti a Pintér–Haynau-párhuzamot:

„A módszerek változnak és fejlődnek, de a rendszer célja és lényege vérontás nélkül is ugyanaz: a megfélemlítés, a példastatuálás. Erre szerettük volna felhívni a figyelmet az aradi vértanúk kapcsán.”

Pankotai Lili nem először idézte meg a szabadságharc tizenhárom honvédtisztjének szellemét. A 2022. október 23-i tüntetésen elhangzott híres slamjében:

„Pont arra nevelt a 12 pont és az aradi vértanúk,
amiért éppen itt most felszólalok,
bár lehet, szerinted túlvadult.”

Szeptember elején a Momentum képviselői fújták fel harminc távozó tanár nevét a Belügyminisztérium épülete előtti járdára. Ők akkor azt írták: „Oktatás sírásói, Elüldöztétek a tanárainkat”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!