Utoljára a szocializmusban csónakáztak a máriapócsi víz nélküli csónakázótóban

2023. október 6. – 20:18

Utoljára a szocializmusban csónakáztak a máriapócsi víz nélküli csónakázótóban
Fotó: Hadházy Ákos / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Már nemcsak lombkorona nélküli lombkoronasétánya, de víz nélküli csónakázótava is van hazánknak, számoltunk be róla péntek reggel. A kiszáradt tóra Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet, Facebook-bejegyzése szerint az 1,8 milliárd forintos uniós támogatásból (Nyírség turisztikai kínálatának integrált fejlesztése) 20 milliót költöttek el Máriapócson olyan fejlesztésekre, mint a fahíd deszkáinak cseréje, egy napelemes WC és egy akadálymentes parkoló.

Az RTL Híradónak egy helyi horgász azt mondta, hogy a csónakázótó medre tavasszal száradt ki, és hogy vajon mi okozta a jelenséget, arra azt válaszolta, hogy vagy kutakat fúrtak, vagy valami más történt, „ami elvitte a vizet”.

A horgász szerint utoljára annyira régen látott a csónakázótóban csónakázni valakit, hogy akkor még szocializmus volt Magyarországon.

A három tóból álló pihenőpark fejlesztésének a helyiek is örültek, csakhogy először a Nagy Tó, majd a csónakázó vize is apadt el. Máriapócs polgármestere, Papp Bertalan szerint a vízutánpótlás nagyon drága lett volna, ezért lépniük kellett.

„A vizet átszivattyúztuk a másik tóba. Abban van víz, abban megy is a horgászás, abba mentettük át a halakat. Az alapvető gond, hogy miért nincs víz. Hát azért, mert a természet így akarja, a Nyírségben rengeteg horgásztó kiszáradt” – fogalmazott a településvezető.

A pályázat lebonyolítását végző cég az RTL-nek azt írta, hogy eddig nettó több mint 15 millió forintot költöttek el Máriapócson. A beruházás még nincs kész, decemberig kell befejezni, a pályázat szerint pedig öt évre szól az üzemeltetés. A kérdésre, hogy ezt hogyan képzelik el víz nélkül, nem válaszoltak, de az önkormányzat szerint idővel a Tiszából lehet majd a vizet hosszú távon pótolni, erre viszont még 3-4 évet várni kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!