Székelyföldi kastélyt és Balaton-felvidéki panziót is vett a felnőttképzésre létrehozott Magyar Turizmus Akadémia

2023. október 4. – 08:14

Másolás

Vágólapra másolva

A felnőttképzéssel foglalkozó Magyar Turizmus Akadémia pár hónap leforgása alatt megvásárolt egy székelyföldi kastélyt, egy Balaton-felvidéki ingatlant (amelyen éppen egy panzió épül) és egy olyan céget, amelyet korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség félmilliárd forinttal támogatott – írta a 24.hu.

A Magyar Turisztikai Szövetség 2020-ban azzal a céllal hozta létre a Magyar Turizmus Akadémiát, hogy „a gyakorlatban is jól hasznosítható, a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon elvárt, magas minőségű szakmai tudást biztosítsanak” a turizmusban dolgozók számára. „Küldetésünk, hogy valóban széles spektrumú – szakképzésre és felsőoktatásra épülő – személyes felnőttképzési programokat, valamint e-learning képzéseket nyújtsunk a turisztikai munkavállalók számára” – írja az akadémia honlapja.

A felnőttképzésre létrehozott, kft.-ként működő akadémia az év elején szerezte meg a székelyföldi, Kovászna megyei Vargyason található Daniel-kastélyt az esztergomi önkormányzattól. A 24.hu szerint a kastély kihasználtsága nem volt a legjobb, miközben évente sok millió forint ment el a fenntartásra, ezért az esztergomi képviselő-testület februárban úgy döntött, hogy eladják a kastélyt a hozzá tartozó magházzal és istállóval együtt. A testületi ülés jegyzőkönyve szerint versenytárgyalás során értékesítették az ingatlant a Magyar Turizmus Akadémiának, a vételár 477 ezer euró, vagyis nagyjából 186 millió forint volt.

A kastély megvásárlása után az Értékeink Öröksége Kft.-t szerezte meg a Magyar Turizmus Akadémia. A cég korábbi tulajdonosa Pál István, a Magyar Állami Népi Együttes Liszt Ferenc-díjas, érdemes művésze volt. A Hvg360 júliusban írt arról, hogy az Értékeink Öröksége Kft. pár éve 490 millió forint támogatást nyert el a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, amely szorosan együttműködik a Princzinger Péter vezette Magyar Turisztikai Szövetséggel.

A Magyar Turizmus Akadémia idén nyáron megszerezte a Stadium Home Kft.-t is, amelynek telephelye a Veszprém megyei Barnagon található. A polgármesteri hivatal szomszédságában álló ingatlanon jelenleg egy hatszobás panzió épül. A tulajdoni lap szerint az ingatlan júniusig még Kulin Ildikó, Kulin Miklós balatonhenyei polgármester feleségének tulajdona volt. Az ingatlan ezután a Stadium Home Kft.-hez került, amelynek korábban szintén Kulinék voltak a tulajdonosai, most már viszont a Lénárd Gábor által irányított Magyar Turizmus Akadémia a bejegyzett tulajdonosa. Arról nincs információ, hogy a Magyar Turizmus Akadémia mennyit fizetett a Balaton-felvidéki ingatlanért. Sem a Magyar Turisztikai Szövetség, sem az alá tartozó Magyar Turizmus Akadémia nem válaszolt a 24.hu. vásárlásokkal kapcsolatos kérdéseire.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!