Az ukrán hadsereg fegyveres támogatása mellett kampányol Nagy Zsolt színész

2023. október 4. – 13:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hadsereg fegyverekkel való támogatása mellett kampányol Nagy Zsolt színész, aki arcát és nevét adta a cseh védelmi minisztérium és a prágai ukrán nagykövetség közös adománygyűjtő projektjéhez.

„Pacifista vagyok, és hiszek abban, hogy mindenkinek joga van megvédeni a szülőhazáját, a szabadságát és a szeretteit. Ha virágokkal lehetne békét teremteni, akkor virágokra gyűjtenék” – mondta Nagy Zsolt a kampányvideóban. Azt mondta, nem fizetett reklámarcként vállalt szerepet a projektben, hanem azért, mert szerinte nyilvánvaló erkölcsi kötelesség úgy segíteni Ukrajnának, hogy meg tudják védeni a szülőföldjüket.

A Dalibor Dědek cseh üzletember által kezdeményezett „Darek Pro Putina” nevű projekt (szó szerinti fordításban: Egy ajándék Putyinnak) 2022 márciusában indult el. Ennek lényege, hogy magánszemélyek adományokat gyűjtenek különböző fegyverek és harci eszközök beszerzésére a prágai ukrán nagykövetség és a cseh védelmi minisztérium partnerségével. A gyűjtésnek most elindult a magyar nyelvű aloldala is.

A projekt közleménye kiemeli, hogy az eddig beérkezett felajánlásoknak köszönhetően már közel 10 milliárd forintnyi értékű eszközt sikerült az ukrán védekezéshez biztosítani Többek közt egy modernizált T–72-es tankkal, légvédelmi gépágyúval ellátott drónvadász Toyota pickupokkal, RM–70 rakétavetővel, harci drónokkal, páncélozott járművekkel erősítették az ukrán hadsereget.

A gyűjtőkampányok az ukrán igényeknek megfelelő eszközök beszerzésére irányulnak, azoknak az egységeknek a részére, akiknek a leginkább szükségük van rá. Az adományozók a projekt honlapján választhatják ki, hogy melyik eszköz megvásárlásához járulnának hozzá, ezek beszerzésére és eljuttatására pedig a cseh védelmi minisztérium vállal garanciát. Jelenleg 1000 darab páncélelhárító gránátvetőre és kézifegyverekhez való speciális tölténytárakra folyik a régiós gyűjtés.

Hozzáteszik, hogy a fegyvervásárlás nagyon szigorúan szabályozott az Európai Unióban, ezért intézi ezt a cseh védelmi minisztérium az ukrán igényeknek megfelelően, a prágai ukrán nagykövetséggel együttműködve. A hozzájárulók kérésre számlát is kapnak az adományukról, így a gyűjtés gyakorlatilag nem különbözik attól, mintha uniós humanitárius segélyre adakozna valaki.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!