Másfél éve küzd a főváros az áron alul eladott belvárosi ingatlanokért, egyelőre sikertelenül

2023. október 3. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

Van olyan per, amit első és másodfokon is elvesztett a főváros, de olyan is, amit első fokon megnyert. A fővárosi önkormányzat egyelőre nem adja fel a másfél éve húzódó jogi huzavonát, ez egyik ügyben már a Kúriához fordult, hogy megszerezze az áron alul értékesített belvárosi ingatlanokat – derül ki a Népszava cikkéből.

2022 január elején a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat 850 millióért adott el ingatlanokat. A fővárosi önkormányzat szerint az ingatlancsomag akár 1,6 milliárdot is érhet, ráadásul az ügyletről csak késve értesült a főváros, ezért nem volt ideje élni az elővásárlási jogával. Az ingatlanokat ugyanis 2021 októberében hirdették meg, és alig négy hónap alatt túl is adtak rajtuk – a főváros szerint ennyi idő alatt a közigazgatási szünetek miatt sem tudott volna időben lépni. Így is jelezte elővásárlási jogát, de Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester szerint késve.

A vevők körében akadtak furcsaságok:

  • A nyolc ingatlanból ötöt (köztük egy volt bank több száz négyzetméteres irodáját páncéltermestől) egy dunaharaszti takarító vállalkozás, a Top Full Clean Kft. vásárolt meg, összesen 574,2 millió forintért. A cég egy 19 éves dunaharaszti nő.
  • Két Arany János utcai ingatlant az Aranygold 18 Kft. vásárolt meg 84,5 ezer, illetve 392 ezer forintos négyzetméter áron. Ezt a céget pár nappal az ingatlanértékesítési pályázat meghirdetése után jegyezték be. A cég ügyvezetője cégáttéten keresztül az a Simala Zoltán ügyvéd, akit időnként a parlament, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. is foglalkoztat.
  • A székesfehérvári fuvarozó cég, a TIA Transsped Kft. egy Semmelweis utcai ingatlanhoz jutott – a főváros szerint féláron.

A főváros végül 2022 februárjában több pert is indított az V. kerület és a vevők ellen, amelyben az adásvételi szerződések hatálytalanságának kimondását kérték a bíróságtól. A főváros egyébként már tavaly elkülönített 850 millió forintot az ingatlanvásárlások fedezetéül.

Hol tartanak az ügyek?

A Top Full Clean Kft. által megvásárolt ingatlanok ügyében a bíróság első és másodfokon is arra jutott, hogy a főváros elkésett az elővásárlási joggyakorlással és elutasította a keresetet. A városvezetés idén augusztusban a Kúriához fordult az ügyben.

Az Aranygold Kft. által megvásárolt ingatlanok ügyében első fokon szintén veszített a főváros, fellebbeztek, azt is elutasította a bíróság, most ellenkeresetet nyújtottak be.

A TIA Transsped Kft. által megvásárolt ingatlan ügyében áll a legjobban a főváros: ezt a pert első fokon megnyerte, az V. kerület viszont fellebbezett, a következő tárgyalás november végén lesz.

A fővárosi önkormányzatot az eljárásokban a Főpolgármesteri Hivatal kamarai jogtanácsosai képviselik. Korábban azt ígérték, ha nyernének, és megvásárolhatnák az ingatlanokat, árverésre bocsátanák őket, a bevételeket pedig önkormányzati lakhatási célokra fordítanák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!