Ön is orrspray-függő? A magyar lakosság majd tizede már volt

2023. október 3. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva


Minden huszadik magyar hord magával orrsprayt, aminek rendszeres használata nélkül nem kapna rendesen levegőt – állapította meg egy 2023 júliusában, 1292 fő megkérdezésével készült tanulmány. A kutatás alapján a lakosság
9 százaléka már volt orrspray-függő, 6 százaléka pedig jelenleg is az, ez pedig komoly egészségügyi mellékhatásokat is okozhat.

A magyarok számottevő része nincs tisztában azzal, hogy bizonyos orrspray-k használatára rá lehet szokni, míg vannak olyanok is, amelyekre nem. A kutatás szerint csak a magyarok 4 százaléka használja tudatosan pár napig az ún. érszűkítő, nyálkahártya lohasztó hatóanyagot tartalmazó orrspray-ket. Minden huszadik magyar allergiaszezonban is az ilyen orrspray-khez nyúl, és nem tart a rászokástól, holott ezeket célzottan nátha, influenza esetén a bedugult orr gyors kidugítására szabad csak alkalmazni, maximum egy héten át, további használat esetén kialakulhat a rászokás. Az ilyen típusú orrspray-k elhúzódó használata az égő érzésen, orrvérzésen túl véres orrváladékozást és szaglásvesztést is okozhat.

A felmérést 1292 fő megkérdezésével a Pharmanext Kft. készítette 2023 júliusában. A felmérés reprezentatív a magyarországi 16-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!