Majd megoldják okosba’ – Kocsis Máté szerint a baloldal az új választási törvényt is ki fogja játszani

2023. szeptember 30. – 13:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz frakció-vezetője interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelyben a lap többek között a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásának ügyéről kérdezte a politikust: arról, a vizsgálat kiderítette-e már, hogy pontosan kik adták össze az ellenzéki kampányra a négymilliárd forintot? Kocsis szerint ez világosan kiderült a baloldali szereplők kijelentéseiből, hiszen Karácsony Gergely maga is azt mondta, hogy érkeztek hozzájuk külföldi pénzek, ám azokat csak mikroadományozókból kapták, amivel el is ismerte a külföldi pénz jelenlétét.

A frakcióvezető szerint azt is lehet tudni, hogy gazdasági érdekcsoportoktól is jöttek pénzek, és Karácsony is beszélt arról, hogy voltak nagyobb adományozóik is:

„nyilván egy gazdag amerikai spekuláns is – s mindenki fantáziájára bízzuk, ki lehetett az”

– fogalmazott Kocsis, aki szerint a főpolgármester és csapata azért lehetett ennyire magabiztos a „piszkos külföldi pénzügyek” eltussolásában, mert „a nyugati balliberális elvtársaktól reméltek médiavédelmet”. Hozzátette, nem is számítottak arra, hogy valaha kiderülhetnek a törvénytelenségek, és

„az 1990-es évekre jellemző SZDSZ-es arrogancia okozta a vesztüket.”

Azt mondta, a választási törvény módosításával éppen azt a jogi kiskaput szeretné becsukni a kormány, amit a baloldali pártok előszeretettel használtak ki 2022-ben, és már 2019-ben is. Azt szeretnénk, hogy mindenkire, aki választáson indul, egységesen vonatkozzanak ugyanazok a finanszírozási és elszámolási regulák akár pártok színeiben indultak a jelöltek, akár civil szervezetek égisze alatt. Kocsis szerint viszont ne legyenek illúzióink arról, hogy teljesen sikerülhet megakadályozni az illegális kampányfinanszírozást.

„Majd megoldják okosba’, máshogy, készpénzben. Minden törvényt ki szoktak játszani.”

Az újság Kocsistól ezután azt is megkérdezte, nem gondolja-e rendhagyónak, hogy míg Gyurcsányék és az Unió a korrupcióra hivatkozva szorgalmazzák az uniós pénzek folyósításának felfüggesztését, addig a korrupciós ügyei miatt tavaly őrizetbe vett korábbi EP-alelnök, Eva Kaili alighogy kilépett a börtönből, vissza is ült az Európai Parlamentbe, és Magyarország ellen szavazott. A frakcióvezető erre azt válaszolta:

„Ez a maffiafilmek és a kétszínű kommunisták, álszent liberálisok világa. Csak a régi jó öreg baloldali szabályt alkalmazzák: vádold az ellenfeled azzal, amit te magad követsz el. Bőröndben huzigálnak sok tíz millió eurónyi korrupciós pénzt, majd ugyanők szavaznak a magyar korrupciós helyzetről.”

A lap az uniós források visszatartásáról is kérdezte a politikust, amikkel kapcsolatban Kocsis Máté úgy reagált, hogy az EU-ban jelenleg az eltérő véleményeket büntetik a leginkább: azokat az országokat, amelyek nem a liberális mantrát fújják, megbüntetik és gazdasági eszközökkel igyekeznek térdre kényszeríteni. Szerinte mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megakadályozzuk a külföldről jövő nyomásgyakorló és befolyásszerző tevékenységeket,

„Brüsszel azonban rengeteg őrültséget kér tőlünk.

Legújabban például azt akarják, hogy töröljük el a rezsicsökkentést és a kamatstopot, meg azt, hogy védjük jobban a multikat, továbbá hogy engedjük be a rossz minőségű ukrán gabonát” – fogalmazott Kocsis.

Amikor pedig a Magyar Nemzet újságírója azt kérdezte tőle, működhet a Schiffer András-féle recept, amely szerint ha az EU elmulasztja a források folyósításával kapcsolatos kötelezettségét, akkor Magyarország is megtagadhatja egyes uniós befizetések teljesítését, a politikus azt válaszolta:

„Megérdemelnék.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!