Tévedésből vették ki a fél tüdejét, most mobil-oxigénpalackra sem jogosult a bohócdoktor

2023. szeptember 30. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Tévedésből kiszedték öt bordáját és a fél tüdejét, most minden lépésnél küzd a levegőért Kovács István Ádám – írja a Blikk.

A Kékpipa néven tevékenykedő bohócdoktor mentős diszpécserként dolgozott, amikor tüdőrákot diagnosztizáltak nála a CT felvételei alapján. Megműtötték, eltávolították a fél tüdejét és több bordáját is. Csak utólag derült ki, hogy nem is rosszindulatú daganata volt, csak egy szivacsos elváltozás a tüdejében. A hibás diagnózis miatt feljelentést tett, ám a CT-t végző orvos a vizsgálat alatt meghalt, az eljárás lezárult.

A férfi azóta nagyon nehezen jár el otthonról, nehezére esik a mozgás is. Ennek ellenére a mentőszolgálatnál dolgozott diszpécserként, mellette pedig bohócdoktorként is önkénteskedett. Nemrég Kovács belátta, hogy nem bírja a diszpécserséget, így felmondott. De mivel korábban felvették közalkalmazottnak a mentők, elveszítette a rokkantság miatt neki járó 27 ezer forintos havi járadékot. Beadta a kérelmet, hogy ismét jogosult legyen az összegre, de ennek átfutási ideje három hónap is lehet.

Kovács Ádám közben elveszítette a mobil-oxigénpalackra való jogosultságát is. Elmondása szerint amíg kórházban volt, nem jelezte az új palackokra való igényét az oxigént biztosító cégnek, hiszen a kórházban valóban nem is volt ezekre szüksége. Emiatt viszont elveszítette az erre való jogosultságát, és a várólista végére került. Egy ilyen gép 200 ezer forintba kerül, amit önerőből nem tud előteremteni.

Azt mondta a lapnak: „Nagyon nehéz most így kimozdulnom otthonról, úgy képzeljék el, hogy 200 métert 20 perc alatt tudok gyalog megtenni, minden lépés küzdelem. De a bohócdoktorságról nem vagyok hajlandó lemondani!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!