Butikhotel nyílhat Rogán grúz barátjának házában, a Bástya utcai egykori bordélyházban

2023. szeptember 27. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Pár hónapja nevet váltott Rogán Antal grúz-izraeli barátjának, Shabtai Michaelinek a cége, Safe-Gate-ből Bástya18-Hotel Kft. lett, írja a 24.hu. Ez a cég a tulajdonosa annak a Bástya utca 18. szám alatti, kétszáz éves épületnek, ami egykor bordélyházként üzemelt Budapest belvárosában, és amit még tavaly vásároltak meg a befektetők. Meg is kérték rá a bontási engedélyt, de nem kapták meg, így várhatóan átépítik.

„Butikhotel nyílhat a Bástya utcában” – mondta a Bástya18-Hotel Shabtai melletti másik tulajdonosa, a Magyar Lábtenisz Szövetség elnökeként is aktív Csermely Sándor Tibor a 24.hu-nak. Csermely azt mondta a lapnak, hogy jelenleg örökségvédelmi egyeztetéseket folytatnak arról, hogy a homlokzat jelenlegi állapotában megmaradjon. Arra a kérdésre, hogy terveznek-e átépítést, azt mondta: a projekt tervezés alatt van, az viszont biztos, hogy minden előírást betartanak.

A Bástya utca 18. szám alatti ingatlan nemcsak attól érdekes, hogy kétszáz éves és valaha bordélyház üzemelt benne, hanem attól is, hogy az V. kerületi ingatlanárakhoz képest elég alacsony áron jutott hozzá a tulajdonosa, tavaly 183 milliót fizettek a kétszintes, erősen leromlott állapotú épületért. Az eladást egyébként még két éve decemberben tette lehetővé a Belvárosi Önkormányzat, amikor úgy döntött, hogy a kerület adjon el hét, eddig önkormányzati üzleti és irodacélú ingatlant. A döntést az ellenzéki képviselők (öten) nem támogatták, így a 9 fideszes igen szavazatával ment át.

Shabtai Michaelinek nemcsak ingatlanai és jó kapcsolatai vannak Magyarországon, de beszállt a kormányhoz köthető médiaépítkezésbe is, a Michaeli, Schwartz & Brit Zrt. kiadóvállalaton keresztül megvette a Klasszik és a Jazzy Rádiót, portfóliójukhoz tartozik a ma már csak online megjelenő 168 Óra, az Elle magazin, és a rádiók vásárlásával egyidejűleg a megvette a Pannon Plakát Kft. közterületi hirdetővállalatot is, ami nagyjából 600 óriásplakáthelyet birtokol országszerte. Korábbi információk szerint a vételár 1 milliárd forint körül lehetett.

Michaeli Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök és Habony Árpád köreiben mozog. Rajta volt azon az Aulich utcában készült, 2016-os videófelvételen is, amelyen az látszott, hogy a Kertész Balázs ügyvéd (Rogán bizalmasa) irodájának is helyt adó ház előtt több neves grúz ember (például egy volt miniszterelnök, Nika Gilauri) bizonyos üzleti lehetőségekről beszélgetnek.

A Direkt36 korábban arról írt, hogy Michaeli a sokat bírált letelepedésikötvény-programban is érintett lehetett. Az oknyomozó portál annak is utánajárt, hogy az orosz kémfőnök fia hónapokkal Ukrajna megtámadása után is be volt jelentve abba a 101 m²-es, kétszobás ingatlanba, amit 2008-ban vásárolt meg Shabtai Michaeli.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!