Lázár minisztériuma szerint a hatályos szerződés szerint folyik a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítása

2023. szeptember 27. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

A MÁV és vállalkozója között hatályos szerződés szerint folyik a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása – mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a Világgazdaságnak, reagálva arra, hogy a Telexen megírtuk: a Budapest–Belgrád-vasútvonal építését végző Mészáros Lőrinc cégei részben levonultak az építkezésről, mert át kellett küldeni a munkagépeket és a dolgozókat a szétrohadt Budapest–Győr-fővonal felújítására. A beruházáshoz kritikus biztosító- és vonatbefolyásoló rendszer kiépítését a kínai fél vállalta, de ők ezt egyszerűen nem tudják megcsinálni az európai szabványok szerint. Ezért lehet, hogy még most kell majd hozzá új alvállalkozót keresni, de az is lehet, hogy végül nem is épül meg a vonatbefolyásoló rendszer.

A Budapest–Belgrád-projekt Soroksár–Kelebia-szakaszán a vállalkozói konzorcium „ütemezetten és folyamatosan végez kivitelezési munkálatokat” – állítja Lázár János minisztériuma. Válaszuk szerint jelenleg is zajlik a vasúti rendszerek tervezése, előkészítése és kivitelezése. Az ÉKM külön kitért a biztosító- és vonatbefolyásoló rendszer kiépítésére is. Erről azt írta, hogy a vállalkozói konzorcium „a teljes vasútvonal működőképes, az Európai Unió műszaki előírásainak megfelelő rendszerének kiépítésére vállalt kötelezettséget”. Ugyanakkor a cikkünkben foglalt további állításokat nem cáfolta a minisztérium.

A Telexen múlt héten írtunk arról, hogy a tervezett 160 kilométer per órás maximális sebesség sem lehetséges a szakaszon. Ha mégis megépülne a projekt, a költségei az infláció miatt elszálltak, és egyáltalán nem látszik, honnan lenne pénz a vonatbefolyásoló rendszereket kiépítő új alvállalkozóra. A témáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

A Budapest–Belgrád-vasútvonal megépítéséről még 2014-ben döntött a kormány, és 2015-ben meg is egyeztek a részletekről a kínai és a szerb vezetéssel. A kivitelezési szerződést azonban csak négy évvel később, 2019-ben kötötték meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!