MVM-tagvállalatok és a vízügy is üzletelt a céggel, aminek Orbán Viktor testvére az ügyvezetője

2023. szeptember 26. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

Számos állami és kormányközeli cég szerepel partnerként feltüntetve annak a lőtérnek a honlapján, amely Orbán Viktor testvérének, Orbán Áronnak a területén, Szécsénken épül. A lőteret működtető céghez egyéb köze is van a miniszterelnök testvérének, ugyanis annak Orbán Áron az ügyvezetője.

Az Átlátszó kereste a lőfegyverekkel, taktikai- és munkaruházattal foglalkozó Multi Shoot Zrt.-t, melynek 2022-ben lett ügyvezetője Orbán, de választ nem kaptak, így a partneri viszony miatt kérdéseket küldtek a honlapjukon felsorolt cégeknek, melyek között szerepel a Mészáros Lőrinc-féle ZÁÉV, a Szíjj László tulajdonában álló Duna Aszfalt, az Apáthy-család A-Híd Zrt.-je, a Csányi Sándorhoz köthető Bonafarm Group és egy Zemplén Gourmet nevű cég, valamint a Mátrai Erőmű, Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az MVM alá tartozó MAVIR és az Atomix Kft is.

Megkeresésükre néhányan válaszoltak. Az MVM Csoport azt írta, hogy „az MVM hivatkozott honlapon megjelenített tagvállalatai (tehát az Atomix és a MAVIR – a szerk.) kizárólag munkavédelmi termékek, biztonsági munkaruházat vagy védőeszközök beszerzése céljából állnak kapcsolatban a Multi Shoot Zrt.-vel”, míg a a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól az a választ kapták, hogy „a munkaruházatot és munkavédelmi kiegészítőket is értékesítő Multi Shoot Zrt.-től speciális műszaki jellemzőkkel rendelkező (szélsőséges időjárási és hőmérsékleti viszonyok között, vizes közegben történő munkavégzést biztosító) védőruhákat vásárolt 2021-ben és 2022-ben. A védőruhák beszerzésére vonatkozó, Igazgatóságunk és a Multi Shoot Zrt. között létrejött szerződéskötést beszerzési eljárás lefolytatása előzte meg.”

A Bonafarm Csoport pedig azt közölte, hogy cégük és a Multi Shoot Zrt. között nem áll fenn üzleti kapcsolat. A megadott határidőig a többi vállalkozás nem reagált a megkeresésükre.

A lőtér területén egyébként egy-két autó és munkagép állt, amikor az Átlátszó a helyszínen járt, érdekessége még, hogy oda van bejegyezve a fióktelepe a Magyar Harcászati Akadémia nevű civil szervezetnek is, amelynek elnöke szintén Orbán Áron.

Az akadémia – az alapszabálya szerint – lőtér fenntartása és lövészet oktatása mellett „rendvédelmi, honvédségi szervek számára oktatások, gyakorlati képzések és lőkiképzések szervezését” vállalná „mind utánpótlás, mind hivatásos állomány szinten”.

Feleségénél és gyerekeinél még kevésbé látható a sajtó előtt a miniszterelnök 1977-es születésű testvére, Orbán Áron, akiről 2021-ben azt írtuk, hogy a megelőző években kiszállt két, az Orbán családhoz köthető vállalkozásból. Orbán Áron korábban és most is kötődött a fegyverekhez: Orbán Áron fegyverkereskedő üzlettel, és BMP-1 gyalogsági harcijárművet is árult. Egy korábbi Partizán-műsor szerint a kormányfő legifjabb öccse fegyverviselés-párti, a Facebookon előszeretettel pózolt fegyverekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!