Pár éve kiirtották a védett nádast, most vitorláskikötőt akarnak a helyére Balatonakaliban

2023. szeptember 26. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Lakossági fórumot tartanak Balatonakaliban egy új, mintegy száz férőhelyes vitorláskikötő tervéről, amelyet a volt Holiday Kemping új tulajdonosa szeretne megvalósítani – számolt be erről az rtl.hu. Ez az a kemping, ahol 2019 tavaszán egy földmunkavégző cég két embere markolóval kiirtotta a védett a nádast, tettükért később felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést is kaptak. Az ügyről részletesen itt írtunk.

Elsőként a HírBalaton.hu adott hírt a lakossági fórumról, a lap azt is írja, hogy vissza kellett volna állítani a növényzet korábbi állapotát, ez azonban nem történt meg. Balatonakali honlapján Koncz Imre polgármester a következőket írta a fórumról szóló felhívás szövegébe a vitorláskikötővel kapcsolatban: „Az önkormányzat képviselő-testülete alkalmasnak találta az ötletet és az elvi vázrajzokat is arra, hogy azt a beruházó által felkért tervező bemutathassa a lakosság számára.”

Koncz többször kért az államtól segítséget azért, hogy a község megvásárolhassa a helyi kempingeket, de ez elmaradt, így mindhárom magánkézbe került. A HírBalaton megkereste a polgármestert, aki szerint furcsa helyzet állt elő, mert a magánkézbe került partszakasz történéséibe a helyiek nem szólhatnak bele. Majd hozzátette, hogy a tulajdonos tudja, hogy szüksége van a támogatásukra, ezért is ment bele egy lakossági fórum szervezésébe. Azt mondta, az itt élők akkor tudják támogatni a vitorláskikötő tervét, ha annak mólóját megnyitják a közösség, köztük a horgászok előtt is, és lesz helyük a helyi vitorlástulajdonosok hajóinak. Szerinte vitorláskötőt úgy tervezték meg, ha lesz újra nádas, akkor azt áthidalják.

A Balaton környéki nádasok az utóbbi 2-3 évben látványosan pusztulnak. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szerint „a nádpusztulások többsége mesterséges létesítmények közelében történt, ami az emberi beavatkozás lehetőségét veti fel”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!