NAV: Nem volt kötelező a forgalmikat szkennelni a hatósági áras üzemanyagok idejében

2023. szeptember 25. – 15:36

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a kormány 2021 őszén fixálta az üzemanyagok árát 480 forintban, ellátási zavarok léptek fel, ami pedig vásárlási korlátozásokhoz vezetett. Ezért is rendelték el, hogy 2022. május végétől csak magyar rendszámú autók tankolhattak hatósági áron, ezért is szkennelték be a kutak a forgalmit a tankolásnál. Hogy az így kapott adatokkal mi lett, senki nem tudja. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint a forgalmik szkennelése és az adattovábbítás nem volt kötelező – számol be erről az Átlátszó.hu

Az oknyomozó hírportál azután érdeklődött az adóhivatalnál, hogy mennyi 480 forintos üzemanyag fogyott az árstop idején. Erre azt a választ kapták, hogy „a kért statisztika nem áll a hivatal rendelkezésére.” Pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője rögzíti az adatokat (hogy valóban magyar forgalmival vásároltak árstopos üzemanyagot), majd továbbítja ezeket a NAV-nak, a hivatal pedig ellenőrzi, hogy minden a szabályok szerint működik-e.

A lap szerint a jelek azt mutatják, hogy a NAV-hoz nem jutott el semmilyen adat, és mikor erre rákérdeztek, a hivatal azt válaszolta,

„a hatósági üzemanyagáras jogszabály a rendszám rögzítésére nem kötelezte az üzemeltetőket, az csupán egy lehetőség volt”.

A Mol-, Shell-, OMV-kutak üzemeltetőinek „akkor kellet a forgalmi rendszámról és a hozzá tartozó bizonylatról adatot küldeni a NAV-nak, ha rögzítette ezeket az adatokat. Ehhez kapcsolódó jogsértést a NAV nem tárt fel.”

Az Átlátszó felkereste az említett kutakat is, csupán az OMV-től érkezett válasz, akik azt írták, hogy a rendelet értelmében „a forgalmi engedélyen lévő vonalkód segítségével leolvasott rendszám esetén azokat a rendelet fent hivatkozott rendelkezése alapján kötelesek vagyunk számítógépes rendszerünkben a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon tárolni.” Majd azt is hozzátették, hogy „a rendelet hivatkozott rendelkezése alapján történő adatkezelés során egyéb statisztikai adatok továbbítása vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól elkülönülő harmadik személy részére adattovábbítás nem történt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!