30 millió forintba kerül egy átlagos garázs az I. kerületben

2023. szeptember 19. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Ellepték az ingatlanpiacot az eladó garázsok, amelyek az elmúlt időszakban még a lakásoknál is jobban drágultak. Budapesten van olyan városrész, ahol már 30 millió forintba kerül átlagosan egy garázs – derült ki az Ingatlan.com összegzéséből.

Az elemzés szerint az országos garázspiac sokkal élénkebb volt az elmúlt 12 hónapban, mint a lakóingatlanok piaca. Az eladó parkolóhelyek átlagos ára még annak ellenére is nőtt, hogy jelentősen bővült a kínálat. Jelenleg több mint 1700 garázst kínálnak eladásra országszerte, ami több mint duplája az egy évvel ezelőtti kínálatnak.

  • Az elmúlt egy évben országos átlagban 10 százalékkal drágultak a garázsok.
  • Budapesten az eladó garázsok átlagára 7,2 millió forint volt szeptember elején,
    ami 11 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten.
  • A fővárosban messze az I. kerület a legdrágább, ahol az eladó garázsok átlagára meghaladta a 30 millió forintot.
  • A II., VI., a VII. és a XII. kerületben 11,9 és 15 millió forint között mozog az átlagár.
  • A legolcsóbb garázsokat a X., XV. és XVIII. kerületben kínálják eladásra, itt 4,5-5 millió forint az átlagos ár.
  • Ugyanakkor a fővárosi garázsok bérleti díja éves szinten nem változott, 25 ezer forint körül stagnált a havi díj.
  • Debrecenben 10 százalékos, Győrben 22 százalékos volt a drágulás, miközben Miskolcon, Pécsen és Nyíregyházán csökkent a garázsok átlagára.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint több tényező is meghatározta a garázsok piacát az utóbbi időszakban. A kínálatbővülésben nagy szerepet játszott, hogy a korábban befektetési céllal vásárolt garázsoktól sokan megváltak a magas hozamot kínáló állampapírok megjelenése után.

„Bár a szélesebb kínálat általában árcsökkenést vagy stagnálást eredményez, az eladó garázsok viszont 10 százalékkal felértékelődtek a hazai nagyvárosokban. Ehhez a parkolási díjak emelkedése mellett az is hozzájárult, hogy Budapesten és több nagyvárosban is szűkösek a parkolási lehetőségek. A garázsdrágulásban az is szerepet játszott, hogy jelentősen nőtt az autók ára és értéke, ezért egyre több tulajdonos próbálja meg biztonságban tudni a kocsiját” – tette hozzá.

Hosszabb távon az elektromos autók térnyerése további felértékelődést okozhat a garázspiacon. Az olyan villanyautó-tulajdonosok, akik nem vagy nehezen tudják megoldani az autó töltését, azoknak alternatíva lehet egy elektromos hálózatra kötött garázs, ott ugyanis a nyilvános áramtöltő állomásokhoz képest olcsóbban tankolhat áramot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!