Orbán Viktor: A főispánoknak partnerként kell kezelniük az embereket, nem hatósági attitűdre van szükség

2023. szeptember 18. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

„A főispánok ugyan egy hivatalt vezetnek, de nem hatósági attitűdre van szükségük, hanem partnerségi szellemben kell az emberek és ügyeik felé fordulniuk”

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelitában tartott megbeszélésen, ahol az újonnan kinevezett főispánokkal, a Csongrád-Csanád vármegyei Salgó Lászlóval és a Fejér vármegyei Tanárki Gáborral találkozott, írja az MTI.

Fotó: Fischer Zoltán / MTI
Fotó: Fischer Zoltán / MTI

A megbeszélésen részt vett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és György István területi közigazgatásért felelős államtitkár is.

A kormánymegbízottakat tavaly nyár közepe óta kell főispánoknak hívni, ezzel pedig 75 év után ismét visszakerült a magyar közjogi rendszerbe az egyik legősibb magyar tisztség. Az indokolás szerint erre azért volt szükség, mert „a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez, és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!