Anyaghiba okozhatta a balatoni helikopter-balesetet

2023. szeptember 17. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az elsődleges értékelések szerint anyaghiba okozta műszaki meghibásodás miatt zuhant a Balatonba szeptember 7-én délután egy közel 40 éves rendőrségi helikopter – írja a HírBalaton.hu. Több szerencsés momentum is közrejátszott abban, hogy a két benne tartózkodó pilóta karcolás nélkül megúszta a balesetet. A gépet rendkívül jó csapatmunkával órákon belül kiemelték – számolt be Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsosa.

A helikopterbaleset 14:42-kor történt. Az első bejelentés két perc múlva érkezett a partról a központba. A két pilótát hat perc múlva már felvette egy közelben haladó magánhajó a vízből, karcolás nélkül úszták meg a balesetet.

A vízirendészet hajója is perceken belül úton volt a Balatonszéplak közeli parttól mintegy 300 méterre történt baleset helyszínére. A gép kiemelése a vízből este 19:20-kor befejeződött, a helikoptertest a kiliti reptér hangárjába került. A két letört rotorjának egyikét még aznap, a másikat másnap megtalálták.

A vízirendészet, a katasztrófavédelem és a vízügy kiemelkedő munkát végzett, de számos más szervezet is megmozdult, hogy segítsen. A készenléti rendőrség tűzszerészei éppúgy, mint a katasztrófavédelem búvárai.

A baleset végső, pontos okának kivizsgálása még tart. A gépet alkatrészére kell szedni, és még többféle anyagvizsgálatot elvégezni. Jamrik Péter tudomása szerint ebből a közel 40 éves MD 500E típusú helikopterből a most lezuhanón kívül már csak egy üzemel a rendészetnél.

A két pilóta megmenekülésében segített, hogy az egyikük egy rendkívül képzett pilóta volt, aki egyébként egy betanuló pilótával repült. Szerencsés momentum, hogy kis magasságban történt a műszaki meghibásodás, amitől aztán elkezdett pörögni a helikopter. Ahogy vizet ért, úgy fordult az oldalára, hogy a pilóták ki tudták nyitni az ajtaját, illetve a szélvédő is kitört. Úgy tudtak kiúszni a gépből, hogy semmitől nem sérültek meg. Mázli volt az is, hogy nem földbe csapódott a gép, ráadásul a Balaton egy iszapos részét találta el, ami tompította a vízbe érést. Nem robbant fel, és a rotor is úgy állt le, hogy nem okozott több problémát. Mindkét pilótán rajta volt az automata mentőmellény – ami víz fölötti repülésnél kötelező –, az rögtön ki is nyílt. Szerencsének mondható az is, hogy egy földvári versenyről Siófokra tartó magánszemély két percen belül kimentette őket, és még arra is gondja volt, hogy a helyszínen bedobja a vízbe a hajóján lévő versenybóját, tehát keresni se kellett nagyon az elsüllyedt gépet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől