Erős szél, felhőszakadás és zivatar is lehet csütörtökön

2023. szeptember 14. – 05:47

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett a szeptemberi kánikulát lezáró hidegfront, érezhetően felfrissült a levegő, az Időkép felhasználói hajnalban jellemzően 15–20 fokot mértek.

Ami pedig a folytatást illeti: az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarokra és felhőszakadásokra figyelmeztet. Utóbbira narancssárga (másodfokú) figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Heves vármegyére.

Előrejelzésükben azt írták, hogy „napközben a zivatarokhoz szükséges feltételek egyre inkább az ország keleti felére korlátozódnak, másutt csökken a zivatar esélye.” A legfőbb veszélyforrás ekkor már várhatóan a felhőszakadás lesz. Rövid idő alatt 35–50 mm csapadék is leeshet.

Az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében lokálisan akár 50-80 mm-t meghaladó csapadék is hullhat az ismétlődő cellaátvonulásokból, lokális villámárvizek kialakulásának veszélye is fennáll. Estére a legtöbb helyen várhatóan lecsengenek a zivatarok, de főként délkeleten még éjszaka is aktív maradhat a légkör.

Németországban a front mentén az ország nyugati és északi részén heves zivatarok alakultak ki, amikhez többfelé kiadós felhőszakadás, helyenként nagyobb méretű jég társult. A lehullott csapadék mennyisége sok helyen a 30–40 millimétert is meghaladta, Bad Salzuflenben 94,4 millimétert mértek az Időkép szerint.

Milyen lesz a folytatás? Visszatér az átlagosnál néhány fokkal melegebb idő, a hétvégén 23–30 fok lesz a jellemző, de a jövő hét elején újra lesznek olyan helyek az országban, ahol a 32–33 fok sem kizárt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!