Két és félszeresére drágult a Puskás Aréna gyepgondozása négy év alatt

2023. szeptember 13. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Puskás Arénában lefektetett gyep karbantartási munkáinak ára a kezdeti 180 millióról 453 millióra nőtt – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből, amelyet az Átlátszó szúrt ki.

A Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. a Puskás Aréna pályakarbantartási és a játékfelület gondozásának feladataira kiírt felhívására 2021-ben és idén is mindössze egyetlen ajánlat érkezett. A solymári székhelyű Garden Group Kft. akkor egy 180 millió forintos keretmegállapodást nyert el a feladatokra, most pedig összesen nettó 453 millió forintért végzi majd el a munkálatokat.

Ezért az összegért feladata lesz többek között a fűnyírás, az öntözés, a pályaápolás, a tápanyag-utánpótlás, a nyári hőterhelés elleni védelem és a fotovoltaikus lámpák használata is, de adatokat kell szolgáltatnia a pályafűtés beállításaihoz, és elő kell készítenie a pályát a labdarúgó-mérkőzésekhez (pl. kapuk, háló, szögletzászlók kihelyezése, kispadülések előkészítése stb.), majd a mérkőzés után gondoskodnia kell a gyep megtisztításáról, a felület károsodásának felméréséről, és a felületi hiányok pótlásáról. Ha pedig a grassmaster rendszerű pályafedés „nem elégíti ki a műszaki leírásban részletezettek szerinti minőségi követelményeket”, cserélni kell.

Az Átlátszó megemlíti, hogy a Garden Group Kft.-t 2011-ben alapították, tulajdonosa Kárpáti Gábor és Orosz Jácint, a cég éves bevétele pedig míg 2018-ban 833 millió forint volt, tavaly már 3,1 milliárd. Az adózott bevétel 168 millióról öt év alatt 450 millióra nőtt. A honlapjukon található információk szerint a Garden Group kft. eddig közel 40 pályát épített vagy újított fel Magyarországon, amelyek nagy részének a fenntartásában is részt vesz.

A cikk emlékeztet, hogy a stadionfenntartás más területein is ismert NER-közeli cégek neveivel találkozhatunk. 2021-ben például rendezvénytechnikai feladatokra kötöttek keretmegállapodást a Visual Europe Production Kft.-vel nettó 540 millió forint értékben. A cég tulajdonosa a kormányzati reklámkampányokat levezénylő New Land Media Kft., amelynek tulajdonosa Balásy Gyula. Szintén 2021-ben írtak alá keretszerződést az aréna őrzésére: a megbízott a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. lett 1,8 milliárd forintért.

Az infláció és a rezsinövekedés a stadionfenntartás költségeire is jelentős hatással volt. Míg a 190 milliárdból épült létesítmény fűtése 2020-ban és 2021-ben éves szinten 92-90 millió forintba került, 2022. július végén már 62 millió forintba, és a villamosenergia-fogyasztása is közelítette a 600 milliót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!