Lenyomná az élelmiszerárakat, ha kevesebbet pazarolnánk, és még a klíma is jól járna

2023. szeptember 13. – 09:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unióban 59 millió tonna élelmiszer ment pocsékba 2020-ban, aminek 53%-a a háztartásokhoz köthető. Magyarországon évente fejenként kb. 65 kg élelmiszer-hulladékot termelnek a háztartások, ebből 25 kg elkerülhető lenne – ez kb. 35 ezer forint megtakarítást jelentene fejenként.

A Másfélfok cikke szerint a leghamarabb a zöldségeket, gyümölcsöket és a pékárut dobják ki az emberek, pedig ha kevesebb élelmiszert pazarolnánk, azzal az élelmiszerek ára és az üvegházgáz-kibocsátás is csökkenthető lenne egyszerre. Egy modellszimuláció szerint, ha 2030-ra 41%-kal csökkentené az EU az élelmiszer-pazarlást, az üvegházgáz-kibocsátás akár 108 millió tonnával lehetne kevesebb. Több megoldás is létezik a problémára, ilyen például a tudatos vásárlástervezés, vagy a felesleg jótékony célra történő felajánlása.

A legnagyobb mértékű pazarlás az EU-ban a gyümölcsök és zöldségek esetén adódott (rendre 27% és 20% körül), amit a gabona (13%), a hús (10%) és a burgonya (10%) követ. A tagországokat nézve pedig Németország, Franciaország és Olaszország járul hozzá legnagyobb mértékben az élelmiszer-hulladék keletkezéséhez, de egy főre lebontva már más a kép. A németek és a franciák így az EU-átlag alatt maradnak, amiként Magyarország is, míg például Ciprus, Portugália, Belgium és Dánia meghaladja azt. Magyarországon évente kb. 635 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik a háztartásokban, ami egy főre lebontva kb. 65 kg-ot jelent – ennek a mennyiségnek nagyjából a fele volt tényleges pazarlás. A 2021-es adatok alapján ebből 25 kg elkerülhető lenne, ami kb. 35 ezer Ft megtakarítást is hozna fejenként.

A legnagyobb mértékű pazarlás itthon az ételmaradékokhoz köthető, de a toplistán szerepelnek a gyümölcsök-zöldségek, valamint a pékáruk is. A nem elkerülhető élelmiszer-hulladék legnagyobb arányát (70%) a nem ehető zöldség- és gyümölcsrészek teszik ki, amiket a nem ehető állati részek (10%), a kávézacc (9%), a teafilter (3,8%) és a tojáshéj (3,6%) követ.

Az élelmiszer-pazarlással a Telex podcastjában, a Kisbolygó hatodik adásában is foglalkoztunk, ezt itt tudja meghallgatni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!