„A szomszédok is neheztelnek rám” – bezárta becsületkasszás standját a bátaszéki őstermelő

2023. szeptember 13. – 15:24

Másolás

Vágólapra másolva

Nem igaz, hogy nem működött jól az a bátaszéki becsületkassza – ezt a kezdeményezés gazdája, Komonyi Orbán őstermelő mondta el a Telex érdeklődésére.

A Teol, majd cikkük alapján több más újság is megírta, hogy a tolnai őstermelő augusztusban megnyitott standjáról a zöldségek és a gyümölcsök elfogytak, míg a becsületkassza üres maradt. Komonyi Orbán szerint ezzel szemben mindig rendesen megvolt a pénz, talán csak némi apró váltópénz hiányzott egy alkalommal.

A becsületkassza szerinte nagyon is jól működött, egészen a cikkek megjelenéséig, azóta ugyanis a szomszédok és a környéken lakók elkerülik őt, neheztelnek rá, és nem köszönnek neki, mert úgy érzik, a termelő őket gyanúsítja a hiányzó pénzzel. „Hiába raktam ki azóta a legfinomabb dolgokat, nem jött erre senki” – fogalmazott.

Komonyi Orbán augusztusban nyitotta meg becsületkasszás, önkiszolgáló zöldségesstandját, ahol a termékeket kimérve vagy darabáruként rakta ki, rajtuk az árcímkékkel, így a vásárló tudhatta, mennyi pénzt kell dobnia a dobozba, a becsületkassza működéséről pedig egy táblán tájékoztatta az érdeklődőket.

Kérdésünkre a gazda elmondta, a kezdeményezésnél mindössze az vezérelte, hogy a termései ne vesszenek kárba. 10 hektáron termel gyümölcsöt, és csak kis területen zöldséget, utóbbiból pedig olyan kis mennyiség terem, amit nem akart piacon árusítani – mégis hasznosítani szerette volna.

Komonyi a Teolnak korábban is arról beszélt, hogy nem tart attól, hogy a portékái csak úgy eltűnnének, csak a környékbeli gyerekekkel volt gond, akik elvettek a pultról egy tököt és azzal fociztak.

A becsületkasszás kezdeményezésnek viszont így valóban vége lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!