Még mindig sokan vállalnak tinédzserkorban gyereket Magyarországon, lesújtóak az adatok az EU-hoz képest

2023. szeptember 11. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarországon továbbra is lesújtóak a tinédzserkori gyermekszülés statisztikái. Itthon ezer tinédzser lány közül évente körülbelül tizenhétnek születik gyermeke, miközben az uniós átlag hét körüli”

mondta a Népszavának Husz Ildikó demográfus, szociológus a Társadalomtudományi Intézet főmunkatársa és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója.

A KSH szerint 2022-ben 16,7 ezrelék volt a szülők aránya – ez egyes nyugati országokban 2-4 ezrelék, az uniós átlag pedig 7 ezrelék. Husz arról beszélt, a kutatások alapján „egyértelműen az alacsonyabb társadalmi státuszhoz kötődik a korai gyermekvállalás”, főként olyanokhoz, akiknek alacsony az iskolai végzettségük, rossz anyagi helyzetben élnek vidéken, falvakban.

„Mindez azonban nem roma kérdés” – tette hozzá Husz. A KSH kutatása alapján a fiatalon szülő anyák 29%-a vallotta magát romának, 55% nem romának, a népszámlálásból pedig az látszik, hogy

a roma lányok túlnyomó többségének ma már nem tizenévesen születik az első gyereke.

„Tehát nincs szoros összefüggés a fiatalkori gyermekvállalás és etnikai hovatartozás között” – mondta Husz. KSH adatok alapján a fiatalkorú várandósok

  • 20%-a nem fejezte be az általános iskolát, 67%-uk legfeljebb nyolc osztályt végzett;
  • az érettségivel rendelkezők aránya csupán 5%;
  • 79%-uk soha nem dolgozott;
  • 65%-uk leszakadó térségekben, 84%-uk 20 ezer főnél kisebb településen él.

„Sokan nem szándékoltan esnek teherbe, de a kutatások arra is rávilágítottak, hogy ezeknek az eseteknek a döntő többsége abortusszal végződött” – mondta Husz, hozzátéve, a fiatal anyák nagy része szándékosan vállal gyereket Magyarországon.

Husz azt is hozzátette, Magyarország lemaradásának oka, hogy „sok más államban a korai gyermekvállalás közel sincs olyan negatív hatással az anya – és olykor az apa – életére, mint nálunk.” Nálunk a fiatalon szülők később nem fejezik már be tanulmányaikat, „itthon a korai iskolaelhagyás és a korai gyermekvállalás szorosan összefügg, míg más országokban ez ma már sokkal kevésbé jellemző”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!