Kunhalmi Ágnes Őrsinek: Téged annak ellenére fogadtak el a budai liberális és civil szavazók, hogy szocialista vagy

2023. szeptember 11. – 15:24

Kunhalmi Ágnes Őrsinek: Téged annak ellenére fogadtak el a budai liberális és civil szavazók, hogy szocialista vagy
Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester a 2019-es önkormányzati választás előtti kampányban – Fotó: Kunhalmi Ágnes / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Arra számít Kunhalmi Ágnes, hogy Őrsi Gerely nem fog kilépni az MSZP-ből. A párt társelnöke ezt azután mondta a Telexnek, hogy a II. kerületi polgármester a 444-nek adott interjúban úgy fogalmazott: nincs olyan nap, hogy ne gondolkozna el a kilépésén. „Őszintén hiszek abban, hogy az önkormányzati politikában az országos politikának a lehető legkisebb szinten kell jelen lennie. Ez a fő oka” – magyarázta Őrsi. A polgármester még gondolkodik az esetleges távozásán, de azt leszögezte: nem tervez átlépni másik pártba.

„Gergőnek nem az MSZP és a civilség között van a vívódása, hanem a politika és a civilség között. Én mondtam neki is, hogy »téged annak ellenére fogadtak el a budai liberálisok, zöldek és civil szavazók, hogy szocialista vagy«”

– reagált a II. kerületi polgármester szavaira Kunhalmi Ágnes, aki Őrsivel 2006-ban együtt lépett be az MSZP-be, pont abban a Fazekas utcai pártirodában, amit nemrég háziorvosi és fogászati rendelővé alakítottak át.

„Abban nincs vita köztünk, hogy széles összefogás kell a pártok és civilek között, hogy sikeresek legyünk az Orbán-rendszerben. Ott van közöttünk vita, hogy mennyire kell ehhez egy hivatalban lévő polgármesternek részt venni a pártpolitikában” – fogalmazott az MSZP társelnöke.

Míg Őrsi a 444-nek pont arról beszélt, hogy „a helyi politikában nem kell, hogy akkora jelentőségük legyen a pártszíneknek”, Kunhalmi úgy látja: a nagypolitika megkerülhetetlen, amikor a kormány minden eszközzel csorbítja az önkormányzatok forrásait és jogköreit. „Nem a pártpolitika kell, hogy meghatározza azt, fel van-e újítva egy járda, de nem lehet kiirtani a pártpolitikát az önkormányzatok életéből” – tette hozzá.

Nemény András szombathelyi és Tóth József XIII. kerületi polgármester se szólal meg gyakran országos ügyekben, Kunhalmi szerint mégis mindenki tudja róluk, hogy MSZP-sek, „hiszen a pártok képviselői helyben azt a szociáldemokrata, szociálisan érzékeny értékrendet valósítják meg, amit az MSZP és a II. kerületben Gergő is képvisel”.

„Ha egy polgármester összefogja az őt támogatókat, akkor nem büntetik a választók azért, mert MSZP-s, DK-s vagy momentumos. Akkor büntetnék, ha nem találná meg az ellenzéki oldal összefogásának módját”

– mondta a szocialisták elnöke, aki szerint Őrsi is a legszélesebb együttműködést szorgalmazza a II. kerületben. Kunhalmi állítja, egyik ellenzéki polgármestert sem választják meg 2024-ben újra, ha a választók azt látják, széthúzás van az önkormányzatban.

Arról is beszélt lapunknak, hogy az MSZP újraindítaná az összes, 2019-ben győztes polgármesterét, így Horváth Csabát Zuglóban és Gajda Pétert Kispesten is. Az még korántsem biztos, hogy kettejük mögé minden ellenzéki párt beáll, az MSZP társelnöke szerint ugyanakkor mindketten bizonyítottak, és jól vizsgáztak az elmúlt években a kerületvezetésben.

A zuglói MSZP-s polgármester különösen sok kritikát kapott az elmúlt években a parkolási ügyek miatt, még Őrsi Gergely is odaszúrt neki a 444-nek adott interjúban. Nem sokkal azután, hogy Horváth Csaba azt mondta, nincs igény kártyás parkolórendszerre, és technikailag csak nagyon nehezen lenne megoldható, a II. kerület bevezette azt.

„Valóban elhangzott, hogy nem lehet ezt megcsinálni, mi pár hétre rá megvalósítottuk”

– fogalmazott Őrsi, hozzátéve: a parkolási kérdésekben nem volt párbeszéd a kerületek között.

Az MSZP II. kerületi szervezete egyébként nem szűnt meg a Fazekas utcai pártiroda bezárása után – erősítette meg Kunhalmi a Telex kérdésére, hozzátéve: nemrég volt ott taggyűlésen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!