97 évesen meghalt a holokauszt-túlélő Fahidi Éva

2023. szeptember 11. – 15:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság hétfői bejelentése szerint 97 éves korában meghalt Fahidi Éva, a holokauszt egyik magyar túlélője, aki az auschwitzi és az allendorfi koncentrációs tábort is túlélte – írja a Welt.

Fahidi 1925-ben született Debrecenben egy nagypolgári zsidó családban, és bár szülei 1936-ban kikeresztelkedtek, ő pedig katolikus intézetben szerzett érettségit, 1944 tavaszán a többi debreceni zsidóval együtt őket is gettóba zárták, majd Auschwitzba vitték. Az ekkor 18 éves nő anyját és húgát azonnal gázkamrába küldték, apja a tábori körülmények miatt vesztette életét, összességében pedig negyvenkilenc családtagját vesztette el a holokauszt alatt.

Ő viszont Auschwitzot és a buchenwaldi táborhoz tartozó allendorfi Münchmüle gyári kényszermunkáját is túlélte, 1945-ben pedig megszökött egy halálmenetből, és augusztusban hazatérhetett. Fahidi a rendszerváltásig nem beszélt arról, hogy mit élt át, 2003-ban azonban ellátogatott Auschwitzba, a stadtallendorfi múzeum felkérésére németül írt egy visszaemlékezést is, majd 2005-ben A Dolgok Lelke címmel kiadta az emlékiratait is, amely Németországban is megjelent.

Fahidi Éva író, holokauszt-túlélő beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az egykori gettó emlékfalánál a VII. kerületi Dohány utcában 2020. január 17-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Fahidi Éva író, holokauszt-túlélő beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az egykori gettó emlékfalánál a VII. kerületi Dohány utcában 2020. január 17-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

2019-ben aztán írt egy másik könyvet is, A szerelem alanya és tárgyát, amelyben a szocializmus időszakát mutatta be, és rendszeresen tartott előadásokat a holokausztról Magyarországon és Németországban is, hogy a fiatalabb generációk számára is megőrizze a holokauszt emlékezetét. 90 évesen szerepelt a Tünet Együttes* az életéről szóló, Sóvirág – avagy a létezés eufóriája című táncprodukciójában is. Munkáját Németországban és Magyarországon is elismerték, egyebek mellett Weimar és Debrecen is díszpolgárává avatta.

Christoph Heubner, az Auschwitz Bizottság alelnöke Fahidi halálának bejelentésekor azt írta, hogy az auschwitzi túlélők hálájukat fejezik ki egy nagyszerű nő iránt, aki az emlékeivel, a kreativitásával és az életigenlésével egész életében szembeszegült a halállal.

*Cikkünk korábbi verziójában tévesen a Vígszínház produkciójaként jelöltük meg a Sóvirágot, holott a színház befogadó helyszínként segítette a produkciót. A tévesztésért elnézést kérünk. (2023.09.13. 07:37)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!