Légi bemutató közben lezuhant egy kisrepülő a börgöndi repülőnapon, két ember meghalt

2023. szeptember 10. – 16:51

Légi bemutató közben lezuhant egy kisrepülő a börgöndi repülőnapon, két ember meghalt
A lezuhant gép roncsai – Fotó: police.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos baleset történt vasárnap a börgöndi repülőnapon: egy kisrepülő egy személyautó közelében a földbe csapódott. Mindkét jármű kigyulladt. Két ember meghalt (ők valószínűleg a gépen ültek), három másik ember súlyos égési sérüléseket szenvedett (valószínűleg akik az autó közelében voltak), egy kisfiú könnyebben sérült. A baleset oka a rendőrség szerint egyelőre ismeretlen.

Légi bemutató közben lezuhant egy kisrepülő a börgöndi repülőnapokon – mondta lapunknak Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A kisrepülő egy parkoló autó közelében földbe csapódott, mindkettő kigyulladt, tette hozzá. A helyszínre nagy erőkkel kivonuló tűzoltók és katasztrófavédelmisek elfojtották a lángokat. A helyszínre mentőhelikopter is érkezett.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a rendezvényt biztosító mentők kezdték meg a sérültek ellátását, mentőautók és három mentőhelikopter is a helyszínre érkezett. Két ember életét nem lehetett megmenteni. Hárman (egy kislány, egy nő és egy férfi) súlyos égési sérüléseket szenvedtek, őket mentőhelikopterekkel szállítják budapesti kórházakba. Egy kisfiú könnyebben sérült, őt helyszíni ellátás után a Székesfehérvári kórházba szállítják.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Police.hu-n azt írta, hogy az eddig ismeretlen ok miatt lezuhant sportrepülőgép egy parkoló személygépkocsi mellé esett, amely a becsapódó alkatrészektől kiégett. Az elsődleges adatok alapján a pilótán kívül egy ember tartózkodott a repülőgépen, ők a helyszínen életüket vesztették. A személygépkocsi utasai közül hárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. A többezres tömeg megkezdte a helyszín szervezett elhagyását – közölte kora este a rendőrség.

Az esetről videó is készült, amin az látszik, hogy a kisrepülő elég alacsonyan áthúz a repülőtér felett, majd csinál egy befejezetlen orsót, aminek a végén nem tudja kiemelni a gépet, és a földbe csapódik.

A becsapódás helyén hatalmas tűzoszlop tör fel.

A lezuhant repülőgép egy North American Aviation T–28 Trojan volt, ahogy a videón is látszik. Az 1951-ben gyártott gépet Rózsavölgyi Vilmos pilóta vásárolta meg 2021-ben.

„Kiképző, felderítő és földi támogató repülőgép volt, de kisebb csetepatékban azért részt vett. Az algériai és a koreai háborúban ez a gép biztos, hogy repült. A Falkland-szigeteki háborúban pedig argentin kiképzőgép volt”

mesélte róla a Délmagyarnak a pilóta a vásárlás után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!