„A rasszizmus olyan, mint a rák, egyre terjed” – Cigány-magyar békemenetet tartanak a belvárosban

2023. szeptember 9. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

Cigány-magyar békemenet kezdődött szombat délben az Oktogonon, a rendezvény résztvevői így szeretnének kiállni a rasszizmus ellen. A résztvevők az Oktogonról az MTA-székházhoz vonulnak. A vonulás útvonala: Oktogon – Andrássy út – József Attila utca – Széchenyi István tér MTA székház.

Az esemény kezdetén csak néhányan gyülekeztek az Oktogon körút és az Andrássy sarkán. Egy férfi szerint a rasszizmus olyan, mint a rák, egyre terjed. De a cigányoknak is jogaik vannak, törvény szerinti jogaik, csak ezt sokan elfelejtik. „Ez egy pártmentes rendezvény, nincs köze senkihez”, mondta lapunknak Rafal Pál, szervező. Ezt erősíti egy férfi is mellette, aki hozzáteszi: „egy az érdekünk, hogy ez a rasszizmus szűnjön meg”. Rafal szerint a magyarság egy dologban tart össze, ez pedig a faji alapú rasszizmus.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

Rafal arról is beszélt, hogy a mostani demonstráció válasz a Mi Hazánk korábbi „cigánybűnözés elleni” tüntetésére is. Elmondta, terveznek egy újabb megmozdulást is, azt szeptember 26-án, Polgárdiban tartják. A békemenet elnevezés miatt beszéltünk arról is, mit gondol a szomszédban zajló háborúról: szerinte azt is le kéne állítani, de a mostani demonstráció nem erről szól. Rafal szerint sok helyen vidéken odáig fajult már a cigányokat érő atrocitások száma, hogy a cigánygyerekek ki se mernek menni az utcára. Szerinte van olyan, ahol a szélsőjobbos MÖM (Magyar Önvédelmi Mozgalom) tagjai kiabálják iskolás gyerekeknek, „hogy megdöglesz te mocskos cigány”. Mint mondja, „ezek a gyerekek sokszor iskolába se mernek már menni, akkor viszont jön a szülőknek a büntetés, kiemelik a gyereket. Mi nem ezt akarjuk. Azt akarjuk, hogy járjanak iskolába, tanuljanak. Magyarok vagyunk, nekik is joguk van az oktatáshoz.”

Az esemény főszervezője Schmauzer Viktor, aki a rendezvény honlapja szerint azt szeretné elérni, hogy a roma nép ne legyen a származásuk és a bőrszínük miatt rossz példaként általánosítva és megbélyegezve Magyarországon. Schmauzer Viktorról keveset lehet tudni, a Facebook-oldalán mindenesetre orosz-barát posztokat szokott megosztani, közben gyakran szidja a Mi Hazánk politikáját is.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

Az esemény támogatója pedig az a Roma Szeretetszolgálat, ami például tavaly csatlakozott a Civil Összefogás Fórum (CÖF) által szervezett Békemenethez. Illetve közük volt azokhoz az uniós forrásokhoz is, amikből a kormány 220 milliárd forintot akart költeni a 300 leghátrányosabb helyzetű falu megsegítésére az uniós helyreállítási alapból. Korábban Ifjabb Rostás-Farkas György, a Roma Szeretetszolgálat képviseletében azt írta: a kormány elkötelezett a romák integrálása mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!