Busásan megfizetné a kibervédelmi csoport nyomozóit a Belügyminisztérium

2023. szeptember 8. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Kiberbűnözésre szakosodott nyomozócsoportot hozna létre Pintér Sándor, az erről szóló rendelettervezetet már augusztus végén benyújtotta a kormányhoz. Az economx.hu szúrta ki, hogy nagyon megéri jelentkezni a csoportba, a hivatásos pótlék mértéke ugyanis akár 820 százalék is lehet.

Az új egység szeptember 15-től kezdené meg a munkát, a belügyminisztérium a rendőrség kötelékén belül toboroz nyomozókat a csoportba.

A rendelet szerint a dedikált csoport célja a kiberbűncselekmények miatti büntetőeljárások hatékony kezelése és a kiberbűnözőkkel szembeni eredményes fellépés. A nyomozócsoport az ORFK Bűnügyi Főosztályán belül jönne létre, tagjai kiemelt, „kibervédelmi” státuszt kapnak, emelt pótlékokkal.

A tervezet alapján a különböző osztályok és a különböző beosztások (például: vezető, kiemelt főelőadó, kiemelt főnyomozó, főnyomozó, nyomozótiszt stb.) szerint

a hivatásos pótlék mértéke 350-650-820 százalék is lehet.

A költségeket a rendőrség a saját büdzséjéből fedezné, és nem tervezik a foglalkoztatás növelését sem. Idén 64 525 268 forintot szánnának a csoportra, 2027-ig pedig további 168 690 130 forintot.

A magas bérpótlék azért is lehet motiváló, mert a rendőrségnél évek óta komoly problémát jelentenek az alacsony fizetések. Már évek óta téma, hogy az országban nagyon kevés a rendőr: 2021-ben már a koronavírus miatti rendkívüli fizetett szabadságot sem tudták kiadni nekik, mert nem tudták nélkülözni az embereket. Arról, hogy kevés a rendőr az országban, ebben a cikkben írtunk bővebben.

A Telex forrásai szerint a rendőrhiány az elmúlt évben sem csökkent, és az leginkább a hierarchia legalján lévő járőröknél a legszembetűnőbb. A kezdő vidéki járőrök fizetése bruttó 383 ezer forint (ebben benne vannak a kiegészítő juttatások és a hivatásos pótlék is), ami így nettó 260-270 ezer forintot jelent.

A kormány kétlépcsős fizetésemeléssel próbálna csiszolni a béreken: a rendőrök tavaly szeptemberben kapták meg az egyik felét, így kúszott fel a fizetés a már említett bruttó 383 ezer forintra. A másik felét 2024 januárjában kapják meg, azután pedig bruttó 463 ezer forint lesz.

A Telex forrása szerint hivatalosan az úgynevezett hivatásos pótlék mértéke emelkedett szeptember 1-jével száz százalékról 350 százalékra, és 2024. január 1-jével ezt emelik tovább 520 százalékra. A százalékokat a rendvédelmi illetményalap alapján számolják, ami 2008 óta változatlanul 38 650 forint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!