Nyomoz a rendőrség a Péterfy Sándor kórházban talált két ismeretlen holttest ügyében

2023. szeptember 7. – 13:48

Másolás

Vágólapra másolva

Bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a Péterfy Sándor Utcai Kórház patológiáján talált két ismeretlen és a nyilvántartásban sem szereplő holttest ügyében

– tájékoztatta az Országos Rendőrfőkapitányság csütörtökön a Magyar Nemzetet. Ahogy arról mi is írtunk, Kökény Zoltán, a Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház megbízott vezetője augusztus végén megszüntette a kórház boncmesterének és boncsegédjének munkaviszonyát, ezt követően a munkakörök átadása/átvételekor az intézmény patológiáján két, a halottak nyilvántartására szolgáló könyvben nem jegyzett, „méltatlan körülmények” között tárolt holttestet találtak.

Kökény Zoltán orvosigazgató „a szakmai szabálytalanság körülményeinek teljes körű tisztázása érdekében” belső vizsgálatot rendelt el, és bejelentést tett a rendőrségen, mely el is indította a nyomozást – ez a tény azt jelenti, hogy felmerülhetett a bűncselekmény gyanúja. A nyomozásnak tisztáznia kell, hogy

  • kik voltak és hány éves korban haltak meg a maradványok egykori tulajdonosai;
  • miben haltak meg, felmerülhet-e az emberölés gyanúja;
  • a két holttestből vettek-e ki szerveket, testrészeket;
  • és persze azt is (a kórház belső vizsgálatával együtt), hogyan fordulhat elő, hogy egy patológián leltárban nem szereplő holttestek heverhetnek.

Mivel holttestekről van szó, a Magyar Nemzet feltételezése szerint akár emberi test tiltott felhasználása is történhetett. Erről a büntető törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy „aki emberi gént, sejtet, ivarsejtet, embriót, szervet, szövetet, halott testét, annak részét, illetve halott magzatot jogellenesen megszerez, vagyoni haszonszerzés végett forgalomba hoz, azzal kereskedik, bűntettnek minősül és alapesetben három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki az elkövetőre”. Ez a büntetési tétel azonban foglalkozás körében elkövetett bűncselekmény esetében 1–5 évre nő; ha pedig bűnszövetségben, üzletszerűen, netán 18 év alatti személy sérelmére történik, akkor a törvény 2–8 év börtönbüntetést ír elő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!