Sem Pintér, sem a fideszes képviselők nem mentek el az ülésre, amin a kínai lélegeztetőgépekről volt szó

2023. szeptember 7. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

Határozatképtelen volt az Országgyűlés népjóléti bizottságának csütörtöki ülése, amin sem a kínai lélegeztetőgépekről meghallgatni kívánt Pintér Sándor belügyminiszter, sem a kormánypárti képviselők nem jelentek meg – írja Varga Zoltán, a bizottság DK-s elnöke online sajtótájékoztatója alapján az MTI.

Varga szerint az ülésen számot kellett volna adni arról, hogy három év után felelősségre vonnak-e valakit a 300 milliárd forintért megvett és azóta is talán raktárakban porosodó, használhatatlan kínai lélegeztetőgépekért.

A Direkt36 is foglalkozott ezekkel a füstölő, alkatrészhiányos lélegeztetőgépekkel, amiknél az eladó nem vállalta a karbantartást.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány kétszeresen okozott kárt a magyar adófizetőknek a kínai lélegeztetőgépekkel. Először túlárazva szerezték be azokat, majd fizettek az egyszer sem használt gépek tárolásáért is – mondta Varga.

Abból a 300 milliárd forintból, amit a „fideszes csókosoknak” fizettek ki a kínai lélegeztetőgépekért „az orbáni inflációtól szenvedő” magyarok bérére és nyugdíjára lehetett volna költeni. Varga szerint ezt az összeget megkaphatták volna a méltatlanul alulfizetett tanárok, tűzoltók, szociális és egészségügyi dolgozók, vagy „a lassan a puszta túlélésért küzdő nyugdíjasok”.

A lélegeztetőgép-vásárlással több cég is jól járt, mint például a Foucardinal Kft., ami 17 milliárd forintot kapott a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól 1000 kínai eszköz megvásárlására, majd 2022 decemberében megszűnt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!