Szijjártó: Először kaphat földgázt Magyarország északról, a lengyelek felől

2023. szeptember 6. – 20:51

Másolás

Vágólapra másolva

Először érkezhet észak felől is földgáz Magyarországra azáltal, hogy a lengyelországi Gdanskban új LNG-terminál épül, jelentette Szijjártó Péter külügyminiszter Karpaczban – írja az MTI.

Szijjártó a lengyel energiaügyi miniszterrel tárgyalt: megállapította, hogy jó alap az együttműködés fejlesztéséhez, hogy a Mol megjelent a lengyeleknél, az Orlen pedig Magyarországon. Elmondta, hogy a földgázvásárlásra is szeretnék kiterjeszteni az együttműködést.

A diverzifikáció szempontjából új lehetőség nyílik északról, mivel a lengyelországi Gdanskban újabb terminál épül a cseppfolyósított földgáz fogadására.

Az új terminál már nem a lengyelek belső fogyasztását, hanem az exportot fogja kiszolgálni 4-4,5 milliárd köbméteres éves kapacitással. „Ez nekünk lehetőséget jelent arra, hogy újabb szállítási útvonalat vessünk be, hiszen a Lengyelország és Szlovákia közötti földgázvezeték-összeköttetés is létrejött, Szlovákia és Magyarország között pedig már rég összekötöttük a gázvezeték-rendszereinket” – mondta miniszter. Konkrét részleteket viszont nem közölt a külügyminiszter, csak azt, hogy sok kérdést kell még tisztázni a következő hetekben.

Az orosz VEB Bank keddi előrejelzésében azt írta, hogy tavalyhoz képest kétharmadával csökkenhet az Európába érkező orosz földgáz mennyisége. Korábban ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy az nem igaz, hogy Európában már csak Magyarországra jön orosz gáz, de ettől az állapottól már nem is vagyunk olyan messze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!