Rétvári a tanárhiányról: A Kelet-Pesti Tankerületi Központnál 10 tanár távozott és 115 új érkezett

2023. szeptember 6. – 00:02

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 21-ig a Kelet-Pesti Tankerületi Központban 10 pedagógus szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát, és 115 új érkezett – olvasható Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának válaszában, amelyet Z. Kárpát Dániel írásbeli kérdésére adott.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel azt kérdezte a belügyminisztertől, hogy hány tanár mondott fel a Kelet-Pesti Tankerületben 2023 januárja óta. Ez a tankerület a kőbányai és a rákosmentei iskolákat foglalja magában.

Az írásbeli kérdésre Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt. A válasz szerint a pedagógus felmondással nem szüntetheti meg a közalkalmazotti jogviszonyát, ez csak lemondással oldható meg. A BM adatai szerint a Kelet-Pesti Tankerületi Központban január 1. és augusztus 21. között tíz pedagógus szüntette meg a közalkalmazotti jogviszonyát lemondással. Ezzel egyidejűleg ebben az időszakban 115-en létesítettek pedagógus munkakör ellátására irányuló közalkalmazotti jogviszonyt a tankerületben – írta válaszában Rétvári.

Az államtitkár azt írja, rendkívüli mozgás az előző évekhez képest nem tapasztalható. Válasz szerint a pedagógusok körében évtizedes gyakorlat, hogy a munkaviszonyt nyáron szüntetik meg, vagy akkor kötnek újat, így a betöltetlen álláshelyek száma folyamatosan változik. A pedagógusok létszáma jellemzően szeptember hónapban állandósul, akkor hagyják jóvá a végleges tantárgyfelosztást a fenntartók.

Az évről évre csökkenő gyermeklétszám mellett a fő munkaviszony keretében foglalkoztatott pedagógusok száma 2010 óta 165-170 ezer körül mozog, olvasható az államtitkár válaszában. Rétvári mellékelte az Eurostat kimutatását is a tanár-diák arányról. Ez azt mutatja, hogy a magyarországi a 8. legkedvezőbb adat az Európai Unióban. Míg nálunk egy tanárra átlagosan 10,6 diák jut, addig az Európai Unióban 12,1. Nálunk tehát több tanár van, ezért több figyelem is jut egy-egy diákra mint a legtöbb uniós országban – állapítja meg Rétvári Bence.

A tanév elején közben egyre több hír érkezik arról, hogy iskolákban hiányoznak szaktanárok, amit a tantestületek helyettesítésekkel vagy más szakos tanárokkal igyekeznek megoldani. A helyzetet még ronthatja, hogy a státusztörvény miatt szeptember 15-től sokan jelezhetik távozásukat azok a tanárok, akik nem akarnak az új jogviszony keretében pedagógusként dolgozni. Arról, hogy mi tudható és mi nem jelenleg a tanárhiányról, ebben a cikkünkben olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!