Lepedőbe csavart csecsemőt hagytak a kecskeméti kórház bejáratánál, a Viktor nevet kapta

2023. szeptember 6. – 22:30

Másolás

Vágólapra másolva

Újszülött kisfiút hagytak a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti, központi telephelyének főbejárata előtt kedden – közölte az intézmény szóvivője szerdán az MTI-vel.

A kórházban évek óta működik a csecsemőmentő inkubátor, ám a babát a bejáratnál egy lepedőbe csavarva a földön hagyták. A közelben működő pékség dolgozói munkába érve hallották és látták meg hajnali négy óra körül a földön fekvő újszülöttet. Azonnal értesítették a kórház munkatársait, és a baba néhány percen belül a gyermekosztályra került. A gyors megtalálásának köszönhetően nem hűlt ki drasztikusan.

A 3500 grammos, 52 centiméteres kisfiú a Viktor keresztnevet kapta a kórház dolgozóitól.

A csecsemő további sorsáról később, számos vizsgálat után a gyámhivatal intézkedik. Az inkubátorban elhelyezett újszülöttért hat héten át még jelentkezhetnek a szülei, a kórház előtt hagyott gyermekre azonban más eljárás vonatkozik: ez bűncselekménynek minősül, így a szülő ellen kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indul.

Az elmúlt bő egy évtizedben Viktor az ötödik csecsemő, akit a kórház gondjaira bíztak. A kórház szóvivője azt mondta: a csecsemőmentő inkubátor továbbra is a régi, megszokott helyén működik, a Nyíri úti telephelyen, a parkolóház felőli oldalon. Az inkubátorba teljesen anonim módon és biztonságosan helyezhető el az újszülött, a beépített rendszer automatikusan értesíti a kórház dolgozóit, ha valaki otthagy egy babát.

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a talált gyermek esetében először gyámrendelést, valamint – a gyámhatóság által megállapított adatokkal – anyakönyvezési eljárást indítanak. Amennyiben az anya személye a gyermek anyakönyvezése után, de még az örökbefogadás engedélyezése előtt kiderül, a törvényes képviselő a gyámhatóság hozzájárulásával pert indíthat az anyaság megállapítására.

Hasonló eset először 2012 januárjában történt a kecskeméti kórház Izsáki úti telephelyén, ahol az 1300 grammos újszülöttre kihűlve, életveszélyes állapotban találtak rá. Az átmenetileg Szőke Attilának nevezett kisfiúért később jelentkeztek a szülei. 2016-ban egy egészséges, ideiglenesen Ignácz Brigittának elnevezett kislányt hagytak a babamentő készülékben. A harmadik eset 2018. november 7-én történt: akkor kisfiút, Gábort hagyták az inkubátorban, egy évvel később pedig egy kislányt, Fannit bízták a kórház dolgozóira. Utóbbi három gyermeket azóta örökbe fogadták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!